AB InBev gaat de gemiddelde bierprijs met 5,8 procent optrekken, terwijl bier in het vat gemiddeld 5,5 procent duurder wordt, blijkt uit een persbericht. De nieuwe tarieven gelden vanaf 1 maart 2012.

Dat AB InBev het bier duurder maakt, komt niet echt als een verrassing. Eind 2011 werd namelijk al aangekondigd dat het gerstenat in de distributiesector gemiddeld 5,9 procent duurder wordt. Hoeveel de consument uiteindelijk meer zal betalen, hangt af van de marge die de tussenpersoon hanteert.

Voor de oorzaak van de prijsverhogingen verwijst AB InBev naar de sterk gestegen kosten voor productie en logistiek. Bovendien zijn de grondstoffen en energie veel duurder geworden, wat extra druk legt op de werkingskosten, luidt het.

Alken-Maes

In een reactie meldde bierbrouwer Alken-Maes dat er nog geen beslissing werd genomen over een eventuele prijsaanpassing voor biervaten voor de horecasector. Maar Alken-Maes voegde eraan toe dat hogere tarieven niet uitgesloten worden.

Eind vorig jaar maakten AB InBev en Alken-Maes op dezelfde dag bekend dat ze de prijs van bakken en blikken bier aan de supermarkten en groothandelaars met gemiddeld 6 procent zouden optrekken vanaf maart 2012.

Prijsafspraken of niet?

Aangezien beide brouwers vorig jaar vrijwel gelijktijdig een prijsstijging aankondigden, vroeg minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) de Raad voor de Mededinging te onderzoeken of de brouwers prijsafspraken hadden gemaakt. Momenteel loopt een vooronderzoek om na te gaan of er indicaties van prijsafspraken zijn, zo werd vernomen bij de Raad.

Duvel-Moortgat
Brouwerij Duvel-Moortgat, de derde grootste in België, liet weten dat de prijzen voor haar bier aan cafés niet worden verhoogd. Kleinere speler Haacht is dat evenmin van plan.

Horeca Vlaanderen
Intussen raadt sectororganisatie Horeca Vlaanderen haar leden aan de prijsverhoging van bierbrouwer AB InBev door te rekenen aan de klant. 'Dat is economisch eerlijk', aldus woordvoerder Gerrit Budts. Als cafés en restaurants de verhoging doorrekenen, kost een pintje van 2 euro binnenkort 2,10 euro. (BO/Belga)

AB InBev gaat de gemiddelde bierprijs met 5,8 procent optrekken, terwijl bier in het vat gemiddeld 5,5 procent duurder wordt, blijkt uit een persbericht. De nieuwe tarieven gelden vanaf 1 maart 2012.Dat AB InBev het bier duurder maakt, komt niet echt als een verrassing. Eind 2011 werd namelijk al aangekondigd dat het gerstenat in de distributiesector gemiddeld 5,9 procent duurder wordt. Hoeveel de consument uiteindelijk meer zal betalen, hangt af van de marge die de tussenpersoon hanteert. Voor de oorzaak van de prijsverhogingen verwijst AB InBev naar de sterk gestegen kosten voor productie en logistiek. Bovendien zijn de grondstoffen en energie veel duurder geworden, wat extra druk legt op de werkingskosten, luidt het. Alken-MaesIn een reactie meldde bierbrouwer Alken-Maes dat er nog geen beslissing werd genomen over een eventuele prijsaanpassing voor biervaten voor de horecasector. Maar Alken-Maes voegde eraan toe dat hogere tarieven niet uitgesloten worden. Eind vorig jaar maakten AB InBev en Alken-Maes op dezelfde dag bekend dat ze de prijs van bakken en blikken bier aan de supermarkten en groothandelaars met gemiddeld 6 procent zouden optrekken vanaf maart 2012. Prijsafspraken of niet?Aangezien beide brouwers vorig jaar vrijwel gelijktijdig een prijsstijging aankondigden, vroeg minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) de Raad voor de Mededinging te onderzoeken of de brouwers prijsafspraken hadden gemaakt. Momenteel loopt een vooronderzoek om na te gaan of er indicaties van prijsafspraken zijn, zo werd vernomen bij de Raad.Duvel-Moortgat Brouwerij Duvel-Moortgat, de derde grootste in België, liet weten dat de prijzen voor haar bier aan cafés niet worden verhoogd. Kleinere speler Haacht is dat evenmin van plan. Horeca Vlaanderen Intussen raadt sectororganisatie Horeca Vlaanderen haar leden aan de prijsverhoging van bierbrouwer AB InBev door te rekenen aan de klant. 'Dat is economisch eerlijk', aldus woordvoerder Gerrit Budts. Als cafés en restaurants de verhoging doorrekenen, kost een pintje van 2 euro binnenkort 2,10 euro. (BO/Belga)