Aardbeving raakt Japanse beurs

© belga

Op de beurs van Tokio klokt de Nikkei-sterindex vrijdag 1,72 procent lager af na de zware aardbeving die de noordoostelijke kust van Japan getroffen heeft.

De Nikkei eindigde met een verlies van 1,72 procent tot 10.254,43 punten. Ook de japanse yen verloor terrein.

Omstreeks 7.30 uur (Belgische tijd) viel de yen terug tot 83,3 dollar, het laagste peil sinds 22 februari 2011. Daarna steeg de koers licht en werd 1 dollar verhandeld tegen 83,28 yen. Donderdag was de yen in New York 82,98 dollar waard.

De olieprijzen zakten vrijdag na de aardbeving in Japan als mogelijk gevolg van de toegebrachte schade aan de infrastructuur van de olieraffinaderijen in het land. Rond de middag noteerde een vat olie van de Noordzeesoort Brent tegen 112,62 dollar, 2,81 dollar lager dan de slotkoers van donderdag. De waarde van een vat van de Amerikaanse soort West Texas Intermediate zakte met 3,34 dollar naar 99,36.

Volgens Oscar Bernal, econoom bij ING, zal de aardbeving op korte termijn een negatief effect op de wereldwijde financiële markten hebben door de kosten die komen kijken bij de vele schade. Maar op lange termijn zijn zelfs positieve effecten mogelijk doordat er nood zal zijn aan investeringen, verklaarde de econoom aan het persagentschap Belga.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content