Volgens een studie van AIR Worldwide zal de natuurramp in Japan de verzekeraars vele miljarden kosten om de vernielde steden, dorpen en fabrieken opnieuw op te bouwen. Enkel de schade aan de gebouwen zou de verzekeraars ongeveer 35 miljard dollar kosten. Daar moeten nog de kosten om de schade aan wegeninfrastructuur te herstellen worden bijgerekend. De financiële gevolgen door het stopzetten van productiesites zijn evenmin in de prijs begrepen.

De meeste schade komt op rekening van de grootste herverzekeraars ter wereld, blijkt uit berekeningen van het ratingbureau Moody's. Tot de grootste herverzekeraars behoren Munich Re, Swiss Re en Hannover Rück. Moody's kleeft evenwel geen bedrag op de verwachte schadeclaims.

Het persagentschap Bloomberg berekende dat de aardbeving in Japan - voor verzekeraars en herverzekeraars - de tweede 'financieel' omvangrijkste natuurramp uit de geschiedenis wordt. Op de eerste plaats komt 'hurricane Katrina', die New Orleans in 2005 verwoeste en de industrie met een verlies van 62,2 miljard dollar opzadelde.

De grote Europese verzekeraars zoals Allianz en Zurich hebben in
Japan slechts een gering marktaandeel. Voor schade- en ongevalverzekering staan drie Japanse concerns in voor ongeveer 90 procent van de Japanse markt.

De gevolgen van de aardbeving voor de (her-)verzekeraars worden in ieder geval al op de beursvloer gevoeld. Het aandeel Munich Re zakt maandagmorgen met 3,4 procent tot 107,95 euro in Frankfurt. Swiss Re verliest 3,9 procent tot 49,7 Zwitserse Frank in Zürich.

Volgens een studie van AIR Worldwide zal de natuurramp in Japan de verzekeraars vele miljarden kosten om de vernielde steden, dorpen en fabrieken opnieuw op te bouwen. Enkel de schade aan de gebouwen zou de verzekeraars ongeveer 35 miljard dollar kosten. Daar moeten nog de kosten om de schade aan wegeninfrastructuur te herstellen worden bijgerekend. De financiële gevolgen door het stopzetten van productiesites zijn evenmin in de prijs begrepen.De meeste schade komt op rekening van de grootste herverzekeraars ter wereld, blijkt uit berekeningen van het ratingbureau Moody's. Tot de grootste herverzekeraars behoren Munich Re, Swiss Re en Hannover Rück. Moody's kleeft evenwel geen bedrag op de verwachte schadeclaims. Het persagentschap Bloomberg berekende dat de aardbeving in Japan - voor verzekeraars en herverzekeraars - de tweede 'financieel' omvangrijkste natuurramp uit de geschiedenis wordt. Op de eerste plaats komt 'hurricane Katrina', die New Orleans in 2005 verwoeste en de industrie met een verlies van 62,2 miljard dollar opzadelde. De grote Europese verzekeraars zoals Allianz en Zurich hebben in Japan slechts een gering marktaandeel. Voor schade- en ongevalverzekering staan drie Japanse concerns in voor ongeveer 90 procent van de Japanse markt. De gevolgen van de aardbeving voor de (her-)verzekeraars worden in ieder geval al op de beursvloer gevoeld. Het aandeel Munich Re zakt maandagmorgen met 3,4 procent tot 107,95 euro in Frankfurt. Swiss Re verliest 3,9 procent tot 49,7 Zwitserse Frank in Zürich.