Roken in een auto, terwijl een kind (-18 jaar) meereist, wordt in het Verenigd Koninkrijk voortaan bestraft. Dat heeft de Britse overheid beslist. Blijft de vraag welk effect de nieuwe maatregel zal hebben op de rokende automobilisten?

Wat betekent de nieuwe wet?

Het is verboden te roken in elk voertuig wanneer er een of meer kinderen onder de 18 jaar oud aanwezig zijn.

Wanneer wordt de wet van kracht?

Vandaag, donderdag 1 oktober 2015.

Hoewel, de politie heeft al laten weten de eerste drie maanden van de uitvoering van de wet af en toe een oogje te zullen dichtknijpen. Op die manier wordt het rookverbod aanvankelijk een bijzonder milde maatregel.

Op wie is de nieuwe wet van toepassing?

Op automobilisten in een voertuig dat geheel of gedeeltelijk omsloten is door een dak. Als er een kind aanwezig is in de wagen, word je ook beboet als je rookt in een voertuig dat geparkeerd staat met de deur open, en als je rookt uit het raam, of als je de airco ingeschakeld hebt. Toch zijn er nog enkele uitzonderingen (zie hieronder).

Hoe wordt de roker bestraft?

Er geldt een boete van 50 pond (68 euro). Trouwens, als je rookt terwijl je aan het stuur zit, riskeer je tweemaal te worden beboet. Maar zoals eerder al gezegd, zal de nieuwe wetgeving soepel worden toegepast. Politie-ambtenaren worden namelijk verzocht naar eigen oordeel te beslissen of je een waarschuwing of al dan niet een boete krijgt. Doorverwijzen naar de rechter is ook een mogelijkheid.

Welke zijn de uitzonderingen?

Wie rookt in een cabriolet - op voorwaarde dat het dak van de wagen openstaat - overtreedt de wet niet. Ook elektronische sigaretten vallen buiten de nieuwe wetgeving. En als een 17-jarige in de wagen betrapt wordt op het roken van een sigaret, wordt hij niet beboet zolang er geen kinderen aanwezig zijn.

Campers en caravans vallen wel onder de nieuwe wetgeving, maar niet helemaal. Hoewel het strafbaar is te roken in de nabijheid van kinderen wanneer de camper en caravan worden gebruikt als een voertuig, mag je wel roken als het voertuig stilstaat en gebruikt wordt als woonruimte. (The Independent/BO)

Roken in een auto, terwijl een kind (-18 jaar) meereist, wordt in het Verenigd Koninkrijk voortaan bestraft. Dat heeft de Britse overheid beslist. Blijft de vraag welk effect de nieuwe maatregel zal hebben op de rokende automobilisten?Het is verboden te roken in elk voertuig wanneer er een of meer kinderen onder de 18 jaar oud aanwezig zijn.Vandaag, donderdag 1 oktober 2015.Hoewel, de politie heeft al laten weten de eerste drie maanden van de uitvoering van de wet af en toe een oogje te zullen dichtknijpen. Op die manier wordt het rookverbod aanvankelijk een bijzonder milde maatregel.Op automobilisten in een voertuig dat geheel of gedeeltelijk omsloten is door een dak. Als er een kind aanwezig is in de wagen, word je ook beboet als je rookt in een voertuig dat geparkeerd staat met de deur open, en als je rookt uit het raam, of als je de airco ingeschakeld hebt. Toch zijn er nog enkele uitzonderingen (zie hieronder).Er geldt een boete van 50 pond (68 euro). Trouwens, als je rookt terwijl je aan het stuur zit, riskeer je tweemaal te worden beboet. Maar zoals eerder al gezegd, zal de nieuwe wetgeving soepel worden toegepast. Politie-ambtenaren worden namelijk verzocht naar eigen oordeel te beslissen of je een waarschuwing of al dan niet een boete krijgt. Doorverwijzen naar de rechter is ook een mogelijkheid.Wie rookt in een cabriolet - op voorwaarde dat het dak van de wagen openstaat - overtreedt de wet niet. Ook elektronische sigaretten vallen buiten de nieuwe wetgeving. En als een 17-jarige in de wagen betrapt wordt op het roken van een sigaret, wordt hij niet beboet zolang er geen kinderen aanwezig zijn.Campers en caravans vallen wel onder de nieuwe wetgeving, maar niet helemaal. Hoewel het strafbaar is te roken in de nabijheid van kinderen wanneer de camper en caravan worden gebruikt als een voertuig, mag je wel roken als het voertuig stilstaat en gebruikt wordt als woonruimte. (The Independent/BO)