Niet elke investering door een business angel loopt als een sprookje. Ze hebben dan al ervaring als geslaagde ondernemers, ze kunnen zich nog altijd vergissen. "Dat gebeurt geregeld", zegt Reginald Vossen, directeur van Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen). "Vooral virgin angels, de beginnelingen, zijn vaak te impulsief. Als het dan slecht uitdraait, haken ze af."

Wie echter volhardt, wordt beloond. "Als hij zijn inleg spreidt over zes tot zeven bedrijfjes en een tijdshorizon neemt van acht tot tien jaar, haalt een lid van BAN Vlaanderen een gemiddeld rendement van 16 procent per jaar", zegt Vossen. "Dat haalt hij door de opbouw van zijn beleggingen. Zijn instap houdt hij beperkt tot 100.000 euro. Vervolginvesteringen van grotere omvang zijn voor later. Daarmee damt hij potentiële verliezen in. Bij zijn instap wil hij eerst zien of hij zijn investering niet moet afschrijven. Dat heeft hij snel in de gaten als hij zijn ondernemer nauw opvolgt. Op zijn zes tot zeven investeringen moet hij er een drietal afschrijven. Reken daar nog een tweetal hits bij, waarmee hij zijn inleg vijf tot tien keer kan terugverdienen. Dat maakt zijn verliezen heel snel goed."

De business angel moet vooral bereid zijn tijd te steken in het coachen van de jonge ondernemer. "Wij zijn niet de club van de rijke dokters en notarissen", zegt Vossen. "Ons sterk punt is slim geld: we brengen niet alleen financiering, maar ook knowhow. Daarin zit ook het verschil met de klassieke investeringsfondsen. Zij wachten op de cijfers na ieder kwartaal, wij maken de cijfers van het volgende kwartaal."

BAN Vlaanderen tracht de kans op succes te verhogen door een strenge selectie van de financieringsaanvragen. Van de 476 ingediende dossiers vorig jaar werden er na zorgvuldige screening een honderdtal geselecteerd. Daaruit zijn uiteindelijk achttien 'deals' of investeringen door business angels voortgekomen. (JVG)

Niet elke investering door een business angel loopt als een sprookje. Ze hebben dan al ervaring als geslaagde ondernemers, ze kunnen zich nog altijd vergissen. "Dat gebeurt geregeld", zegt Reginald Vossen, directeur van Business Angels Netwerk Vlaanderen (BAN Vlaanderen). "Vooral virgin angels, de beginnelingen, zijn vaak te impulsief. Als het dan slecht uitdraait, haken ze af." Wie echter volhardt, wordt beloond. "Als hij zijn inleg spreidt over zes tot zeven bedrijfjes en een tijdshorizon neemt van acht tot tien jaar, haalt een lid van BAN Vlaanderen een gemiddeld rendement van 16 procent per jaar", zegt Vossen. "Dat haalt hij door de opbouw van zijn beleggingen. Zijn instap houdt hij beperkt tot 100.000 euro. Vervolginvesteringen van grotere omvang zijn voor later. Daarmee damt hij potentiële verliezen in. Bij zijn instap wil hij eerst zien of hij zijn investering niet moet afschrijven. Dat heeft hij snel in de gaten als hij zijn ondernemer nauw opvolgt. Op zijn zes tot zeven investeringen moet hij er een drietal afschrijven. Reken daar nog een tweetal hits bij, waarmee hij zijn inleg vijf tot tien keer kan terugverdienen. Dat maakt zijn verliezen heel snel goed." De business angel moet vooral bereid zijn tijd te steken in het coachen van de jonge ondernemer. "Wij zijn niet de club van de rijke dokters en notarissen", zegt Vossen. "Ons sterk punt is slim geld: we brengen niet alleen financiering, maar ook knowhow. Daarin zit ook het verschil met de klassieke investeringsfondsen. Zij wachten op de cijfers na ieder kwartaal, wij maken de cijfers van het volgende kwartaal." BAN Vlaanderen tracht de kans op succes te verhogen door een strenge selectie van de financieringsaanvragen. Van de 476 ingediende dossiers vorig jaar werden er na zorgvuldige screening een honderdtal geselecteerd. Daaruit zijn uiteindelijk achttien 'deals' of investeringen door business angels voortgekomen. (JVG)