10 zaken die je niet wist over Davos

© reuters

Het World Economic Forum (WEF) loopt al 45 jaar, maar we sommen bij wijze van proef 10 zaken rond het jaarlijkse economische schouwspel op waarvan je allicht niet op de hoogte bent.

1. Time management

Voor vele moderne chief executives is het een helse klus om vijf volle vrije dagen in hun agenda’s te vinden. Sommige toplui blijven overigens maar een dag of twee. Nu wel of nu niet, maar hoe was het vroeger? Geen idee, maar de allereerste ‘Davos’ vond alvast plaats in minder hectische tijden en duurde een volle twee weken.

2. What’s in a name?

De naam van het plaatsje Davos rolt al 45 jaar lang rond deze tijd van het jaar van de persen, maar de naam ‘World Economic Forum’ is veel jonger. Het eerste evenement werd het ‘European Management Symposium‘ genoemd, en daarna – tot 1987 – werd de jaarlijkse bijeenkomst omschreven als het ‘European Management Forum’.

3. Verkeerd verbonden

Founding father Klaus M. Schwab vroeg zijn secretaresse in 1970 om ‘de heer Giscard d’Estaing’ op te bellen. Hij wilde meer bepaald ‘Olivier Giscard d’Estaing‘, de man van de Insead Business school, spreken. De oproep van Schwab kwam evenwel terecht in het Elysée in Parijs, waar hij tot zijn verbazing president Valery Giscard d’Estaing aan de lijn kreeg. Schwab schrok van de karakteristieke stem van de Franse president, sloeg in paniek en legde de hoorn op de haak.

4. De opkomst van China

China is altijd een hot topic geweest op het WEF. De eerste Chinese delegatie kwam al in 1979 naar Davos, net aan het begin van de Chinese economische hervormingen.

5. De dirigent

De voormalige Britse premier Edward Heath maakte in 1979 zijn opwachting in Davos als dirigent, toen hij het Zurich Chamber Orchestra dirigeerde tijdens een benefietconcert. Zijn belangrijkste taak dat jaar bestond er evenwel in op te treden als voorzitter van het World Economic Forum.

6. Luisteren naar de socialisten

Velen beschouwen het Forum als de jaarlijkse hoogmis van het kapitalisme, maar de deelnemers hebben zich altijd bereid getoond om naar controversiële standpunten te luisteren. Zo kwam de Britse vakbondsleider Arthur Scargill in 1983 naar Davos om de dreigende ineenstorting van het kapitalisme aan te kondigen, waarbij hij opriep om het ‘socialistisch systeem’ in werking te laten treden.

7. Ideeën

De debatten in Davos zitten altijd boordevol ideeën, waarbij sommige van die ideeën weleens heel vruchtbaar en succesvol blijken. Zo werd de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) – de vrijhandelszone die Canada, de Verenigde Staten en Mexico omvat – voor het eerst tijdens een informele bijeenkomst van de politieke leiders in Davos voorgesteld.

8. Make peace, not war

De voormalige Turkse premier Turgut Özal maakt zich sterk dat Davos zijn land ervan weerhouden heeft ten strijde te trekken tegen Griekenland. Toen de spanningen tussen de beide landen escaleerden in 1987, hebben die uiteindelijk niet geleid tot een gewapend conflict, omdat Özal zijn Griekse tegenhanger Andreas Papandreou het jaar voordien in Davos had ontmoet en wist dat hij hem kon vertrouwen.

9. Beroemdheden

Davos heeft altijd mogen rekenen op de komst van talloze beroemdheden, maar de komst van Hollywood- en rocksterren als Matt Damon, Goldie Hawn en Bono is een vrij recent fenomeen. Een van de eerste ‘sterren’ die het evenement in Davos bezocht, was de wereldberoemde violist en dirigent Yehudi Menuhin.

10. De machtigste man op aarde

Ronald Reagan behoorde verscheidene keren tot het Davos-kransje, maar dan enkel via een videolink. De allereerste Amerikaanse president die in Davos verscheen, was Bill Clinton in 2000. Clinton is sindsdien een vaste deelnemer. President George Bush – vader noch zoon – kwam nooit naar het dorp in de Zwitserse bergen, net zomin als de huidige VS-president Barack Obama.

(BBC/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content