De inflatie, de mate waarin de consumptieprijzen duurder worden, is in september nog versneld, tot 11,27 procent. Dat is het hoogste peil sinds augustus 1975, zo meldt het statistiekbureau Statbel donderdag. In augustus bedroeg de inflatie 9,94 procent.

Uit het magazine
Dirk Vandenberghe

Praten over geld is nog altijd wat taboe. Praten over erfenissen, met de dood als extra element, is al helemaal ongemakkelijk en dus ongebruikelijk. De journalisten Ewald Pironet en Michaël Van Droogenbroeck schreven een derde deel in hun 'Investeren'-reeks, en geven het advies om zo snel mogelijk na te denken over uw financiën op latere leeftijd, en zeker over de erfenis. "Het is gemakkelijker om erover te praten en zaken te regelen als het einde nog niet echt in zicht is."

DataNews

Een reeks banken heeft in de Verenigde Staten een schikking getroffen met regulatoren in verband met ongereguleerde communicatie van personeelsleden via diensten zoals WhatsApp. De zestien financiële instellingen tellen alles samen 1,1 miljard dollar neer.

Het consumentenvertrouwen in het Verenigd Koninkrijk is in september verder gezakt door zorgen bij mensen over de sterk gestegen kosten voor levensonderhoud en een economische recessie. Volgens onderzoeksbureau GfK staat de index op het laagste niveau sinds het begin van de metingen in 1974.

De stijgende energieprijzen, de hoge inflatie en de Russische aanvalsoorlog in Oekraïne hebben de Belgische consument pessimistischer dan ooit gestemd over de eigen financiële situatie en de economische situatie in België. Dat blijkt donderdag uit de cijfers over het consumentenvertrouwen die de Nationale Bank heeft gepubliceerd. Het consumentenvertrouwen zakt tot het laagste peil sinds 1985.

MoneyTalk
Uit het magazine
Jef Poortmans

Recessies zijn moeilijk voor beleggers om op in te spelen. Strategen en analisten leggen uit hoe ze hun portefeuilles er toch tegen kunnen wapenen. "In een gebalanceerde portefeuille is het zaak de recessieklap te beperken, om de grootste risico's af te dekken, zonder achteraf de remonte te missen", stelt Dirk Thiels van KBC Asset Management.

De prijs van Europees gas op de internationale markten zet zijn daling maandag voort. De toonaangevende Nederlandse TTF-future zakte maandagochtend met bijna 7 procent tot 175 euro per megawattuur. Dat is het laagste peil sinds 25 juli. Maar tegenover het jaargemiddelde voor deze periode kost aardgas nog altijd ongeveer zeven keer meer.

MoneyTalk

De energiecrisis met de fors stijgende energiefactuur zorgt voor meer gesprekken over financiële kopzorgen bij Tele-Onthaal. Bovendien speelt niet alleen het financiële. Volgens de hulplijn wegen de geldzorgen ook op de relatie en de gezondheid, of veroorzaken ze eenzaamheid, zo klinkt het donderdag in een persbericht.

De aanpak van de armoede ging vorig jaar de goede richting uit, maar de energiecrisis maakt daar een einde aan. Volgens de Armoedebarometer 2022 duwen de stijgende energiekosten de lage middenklasse in de armoede. Die heeft het almaar moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, blijkt ook uit een onderzoek, dat Trends vandaag publiceert.