De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winst gesloten, waarmee werd voortgeborduurd op de plussen van voor het weekend. De toonaangevende Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 stegen naar nieuwe recordniveaus. Beleggers op Wall Street waren goedgeluimd door positief nieuws over een coronavaccin van farmaceut Moderna.

Het consumentenvertrouwen is in oktober weer wat afgenomen. Een gevolg van de heropleving van het coronavirus, blijkt uit de maandelijkse consumentenenquête van de Nationale Bank.

De Belgische schatkist heeft vandaag/maandag opnieuw 1,8 miljard euro opgehaald op de financiële markten, tegen negatieve rentetarieven. Dat betekent dat de overheid minder zal moeten terugbetalen dan wat ze nu heeft geleend.

Sven Vonck

Erfovereenkomsten bestaan nog maar sinds 2018. Daarin kunnen ouders tijdens hun leven afspraken maken over schenkingen en andere voordelen die de kinderen hebben gekregen, zoals dure studies of opvang voor de kinderen.

De inflatie in de eurozone is ook in september negatief gebleven. Volgens een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat ging het om een daling van 0,3 procent.

Goede doelen en stichtingen van openbaar nut lijden zwaar onder de coronacrisis. Daarom wordt het fiscale voordeel van giften aan erkende instellingen in 2020 opgetrokken van 45 naar 60 procent.