De Europese gasprijs klimt donderdag naar het hoogtse peil in weken en blijft boven de 200 euro per megawattuur noteren. De vrees voor tekorten en de aanhoudende hitte stuwen de prijzen.

MoneyTalk
Ilse De Witte

Op de Brusselse beurs was de gastankerrederij Exmar maandag de ster van de dag. Op Wall Street waren vooral energie-aandelen in de ban van de klimaatdeal die de Amerikaanse president Joe Biden dit weekend heeft beklonken in de Senaat.

MoneyTalk

Tot nu toe zijn nog geen 4.000 Vlamingen overgeschakeld op de maandelijkse facturatie van hun reëel energieverbruik, in plaats van met voorschotten te werken. Deel van de reden: grote energieleveranciers bieden de optie nog niet allemaal aan. Nochtans is dat sinds april verplicht. Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag.

Consumenten in de eurozone verwachten voor de komende twaalf maanden een periode van stagflatie, een cocktail van hoge inflatie en trage groei. Dat blijkt uit een nieuwe maandelijkse enquête van de Europese Centrale Bank (ECB).

De Europese gasprijzen gaan maandag weer de hoogte in. Europa blijft het moeilijk hebben om met de verminderde aanvoer uit Rusland om te gaan.

De inflatie in België is in juli licht gedaald tot 9,62 procent. Dat heeft statistiekbureau Statbel donderdag gemeld. De maand voordien bedroeg de inflatie nog 9,65 procent, het hoogste peil in zowat veertig jaar. Wel werd de spilindex opnieuw overschreden.

Het vertrouwen van de belgische consument is in juli licht gedaald, na drie opeenvolgende stijgingen. Het vertrouwensverlies is vooral te wijten aan verslechterde vooruitzichten voor de algemene economische situatie. Dat deelt de Nationale Bank woensdag mee.

MoneyTalk

's Werelds grootste cryptobeurs Binance heeft een boete van ruim 3,3 miljoen euro gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de toezichthouder bood Binance in Nederland cryptodiensten aan zonder een wettelijk vereiste registratie bij de centrale bank.