Uit het magazine
Stijn Fockedey

De inflatie is hoog en dus staat uw koopkracht onder druk. Het goede nieuws is: dat hoeft niet zo te zijn. Wie in de afgelopen tien jaar in de supermarkt geen alcohol of tabak kocht maar wel veel groenten en fruit, zag zijn koopkracht nauwelijks dalen.

De inflatie in de Verenigde Staten blijft stijgen en kwam in december uit op 7 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste peil in bijna veertig jaar, meldt het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

MoneyTalk

De Belgische gezinnen hebben vorige zomer minder gespaard, maar er werd wel duchtig belegd. Het vermogen van de gezinnen bleef dan ook min of meer stabiel, op 1.180,6 miljard euro. Dat blijkt uit de jongste statistieken van de Nationale Bank. In het tweede kwartaal hadden alle Belgische gezinnen samen 1.181,1 miljard euro.

MoneyTalk

De grootste spaardrift van de gezinnen lijkt voorbij. Terwijl tijdens de lockdowns massaal geld werd opzijgezet, is het sparen nu opnieuw gedaald naar normale niveaus. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank.

Richard Clarida, de vicevoorzitter van de Amerikaanse centrale bank, stapt kort voor het einde van zijn termijn op vanwege berichten rond dubieuze beurstransacties. Hij treed vrijdag af, meldt de Federal Reserve maandag. Clarida was sinds eind 2018 vicevoorzitter van de Fed. Zijn mandaat liep normaal gezien eind januari af.

MoneyTalk

De banken en de brokers doen grote inspanningen om beginnende beleggers te paaien. Van BUX tot ING België: ze azen allemaal op beleggers die met kleine bedragen willen beleggen. En de uitbater van de Euronext-beurzen bekijkt of de beurs handel in stukjes van aandelen kan faciliteren.

MoneyTalk

Ondanks de historisch lage rente blijft de spaarrekening een vastewaarde bij de Belg. Dat blijkt uit cijfers van Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC, Crelan en ING over 2021. Bij BNP Paribas Fortis (inclusief Fintro) stond op 31 december 2021 70,02 miljard euro op de spaarrekeningen, een stijging met 5 procent (3,33 miljard euro) in vergelijking met eind 2020. Een tendens die zich ook bij de andere banken aftekent.