De euro is naar het hoogste peil sinds april vorig jaar gestegen. De Europese eenheidsmunt noteert maandag aan 1,0892 dollar. Even werd boven de 1,09 dollar gekoerst.

MoneyTalk

Brazilië en Argentinië willen een gemeenschappelijke munt om hun onderlinge handel te vergemakkelijken en de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen. De twee grootste economieën van Zuid-Amerika zullen het plan komende dagen bespreken tijdens een top in Buenos Aires en zullen andere Latijns-Amerikaanse landen uitnodigen om mee te doen, zo bericht de Britse zakenkrant Financial Times.

Het consumentenvertrouwen is in januari voor de derde maand op rij gestegen. Dat blijkt vrijdag uit de barometer van het consumentenvertrouwen van de Nationale Bank. De toename van het vertrouwen is nagenoeg volledig toe te schrijven aan gunstigere macro-economische vooruitzichten.

De inflatie in Duitsland - de grootste economie van Europa - is in 2022 uitgekomen op gemiddeld 7,9 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het Duitse statistiekbureau Destatis.

De gasprijzen in Europa blijven in dalende lijn gaan, ook al wordt het deze week iets kouder dan normaal. De prijs daalde naar het laagste niveau in zestien maanden tijd.

De inflatie in de eurozone is in december op jaarbasis uitgekomen op 9,2 procent tegenover 10,1 procent de maand voordien. Dat blijkt vrijdag uit een eerste snelle raming van Eurostat, het Europese statistiekbureau.

Sinds de start van het nieuwe jaar gaan de olieprijzen in dalende lijn. Ook woensdag wordt olie goedkoper. De coronagolf in grootverbruiker China drukt op de prijzen.