MoneyTalk

Nederlandse financiële waakhond bezorgd om 'groene bubbel'

De vraag naar duurzame projecten overstijgt het aanbod. Daarmee ligt misbruik op de loer. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) - de Nederlandse financiële waakhond - in zijn jaarlijkse trendrapport. Volgens de toezichthouder kunnen bedrijven in de verleiding komen om projecten als goed voor het milieu of de maatschappij te presenteren terwijl dat niet het geval is.

Uit het magazine

'Kick af van geld'

Rudy Aernoudt

Geld heeft zijn functie van ruilmiddel grotendeels ingeruild voor die van oppotmiddel. Dat zegt Rudy Aernoudt, hoogleraar economie aan de Universiteit Gent.

Inflatie eurozone daalt onder 1 procent

De inflatie in de eurozone klokte in september af op 0,9 procent. Dat is het laagste peil in drie jaar, blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor statistiek Eurostat.

Inflatie daalt onder 1 procent

De inflatie is in september gedaald naar 0,8 procent, tegen 1,26 procent in augustus. Dat is het laagste peil sinds augustus 2015, blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

MoneyTalk

AG wil lagere minimumrente voor aanvullende pensioenen

Tot 2020 neemt AG Insurance de wettelijk gegarandeerde minimumrente van 1,75 procent op groepsverzekeringen nog voor zijn rekening. Daarna kan de verzekeraar niets beloven. Een deel van de financiële verplichting dreigt op de schouders van de ondernemingen te belanden.

DataNews

'Centrale banken bespreken gebruik digitale munt van Facebook'

De libra is vandaag in Basel onderwerp van gesprek bij een topoverleg tussen Facebook en afgevaardigden van 26 centrale banken. Het is de eerste grote ontmoeting tussen de ontwikkelaars van de digitale munt van Facebook en beleidsmakers sinds het sociale netwerkbedrijf zijn plannen voor de cryptocurrency lanceerde, weet zakenkrant Financial Times.

België krijgt btw-kloof niet gedicht

De Europese Commissie publiceerde vandaag cijfers over de gemiste btw-inkomsten in de lidstaten, ook wel de btw-kloof genoemd. Dat is het verschil tussen de verwachte btw-inkomsten en wat de fiscus werkelijk heeft geïnd. Opvallend is dat België er al vijf jaar lang niet in slaagt die kloof te dichten.

MoneyTalk

Fondsen met bodembescherming verhuizen miljarden in en uit cash

Ilse De Witte

Eind vorig jaar stapten de beheerders van fondsen met bodembescherming massaal uit aandelen en obligaties. Van de 6,6 miljard euro die ze voor Nieuwjaar aan de zijlijn parkeerden, werd begin dit jaar opnieuw 3,7 miljard euro aan het werk gezet. Dat leren de marktcijfers die de Belgische vereniging van vermogensbeheerders, Beama, verzamelt.

DataNews

Libra-partners krabbelen terug

Drie van de vroege partners van Libra, Facebooks voorgestelde cryptomunt, zoeken naar manieren om terug uit het project te stappen. Dat schrijft de Financial Times.