De consumptieprijzen in de Verenigde Staten zijn in augustus met 5,3 procent gestegen tegenover vorig jaar, en met 0,3 procent tegenover juli. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Werk dinsdag bekend. De inflatie ligt hiermee lager dan verwacht, wat positief onthaald werd op de beurzen.

MoneyTalk

HelloFresh, Zalando en het in België minder bekende Sartorius krijgen samen met zeven andere nieuwkomers binnenkort een zitje in de index met de grootste veertig Duitse beursgenoteerde bedrijven. Het drietal dankt het DAX-zitje voor een groot deel aan de pandemie.

De 25 Europese banktoezichthouders, waaronder de Nationale Bank van België, hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar de Europese Commissie waarin ze een 'volledige, tijdige en consistente' implementatie vragen van Basel III, dat strengere kapitaalbuffers aan banken oplegt. De jongste tijd waren er oproepen vanuit de financiële sector om de regels niet te verstrengen na corona.

MoneyTalk

Dirk Hoozemans is fondsbeheerder van het Pioneer Impact Fund bij Triodos Investment Management. In de aflevering vertelt hij onder meer hoe hij potentiële beleggingen screent op impact en hoe hij impact- en duurzame criteria vertaalt naar financiële parameters. Want financieel rendement hoeft niet ten koste te gaan van duurzaamheid. De zogenaamde 'non financial information' rond ESG noemt Dirk 'not yet financial information'. Verder geeft hij ook tips en advies over hoe particuliere beleggers kunnen investeren met en voor impact.

MoneyTalk

De beursprestatie van goud en zilver van de afgelopen maanden is het tegenbeeld van vorig jaar. Toen blonken de edelmetalen uit, nu zitten ze in een dal. Danny Reweghs van Inside Beleggen vertelt wat er achter de huidige koersval zit en of dat iets verandert aan het lange termijnperspectief voor goud en zilver. De Belgische koekjesbakker Lotus kwam met recordresultaten die op alle fronten dubbelcijferige groei optekenden. De klassieke speculoos is voornaamste groeimotor, maar daarnaast werkt het bedrijf aan een productpijplijn waarmee het ook de wereld wil veroveren.

KBC verkoopt bijna de volledige portefeuille van kredieten met terugbetalingsproblemen in Ierland. Het gaat om kredieten ter waarde van zo'n 1,1 miljard euro, zo maakte de Belgische bank-verzekeraar maandag voor beurs bekend. In april van dit jaar had KBC al een principeovereenkomst afgesloten rond de mogelijke verkoop van haar gezonde kredieten in Ierland.

MoneyTalk
Danny Reweghs

'Het contrast tussen de zomer van 2021 en die van 2020 kan niet groter zijn. Vorig jaar steeg de goudprijs met 24,6 procent en de zilverprijs met 47,4 procent. Die pieken werden al in de zomer bereikt. Vandaag hangt de aankomende tapering van de Amerikaanse centrale bank als een strop rond de nek van de goudprijs.' Dat zegt Danny Reweghs, Directeur strategie Inside Beleggen.