Het vertrouwen van de Belgische consument is in mei zeer licht gestegen, blijkt uit de recentste consumentenenquête van de Nationale Bank vrijdag. De indicator kwam uit op -13 tegenover -14 de maand voordien.

De Chinese centrale bank verlaagt een belangrijk rentetarief voor langlopende kredieten. De renteknip moet de afkoelingen van de conjunctuur milderen. Analisten hadden een kleinere renteknip verwacht.

De inflatie in de eurozone is in april uitgekomen op 7,4 procent op jaarbasis. Daarmee gingen de consumptieprijzen tegen hetzelfde recordtempo omhoog als in maart. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekendgemaakt.

MoneyTalk
Jan Tuerlinckx

'Deze regering wil af van de voordelen van alle aard. Geen alternatieve verloningsvormen meer, wel een verloning in euro's.' Dat zegt Jan Tuerlinckx, advocaat-vennoot bij Tuerlinckx Tax Lawyers.

De Belgische overheid zal voor het eerst in ruim drie jaar opnieuw een staatsbon uitgeven. Dat heeft het Federaal Agentschap van de Schuld maandag aangekondigd.

De inflatie in de Verenigde Staten is in april beginnen te vertragen, voor het eerst in acht maanden. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het ministerie van Arbeid. De inflatie daalt wel minder dan de analisten hadden verwacht.

De Europese gasprijs is maandag stevig gedaald. De afname volgde op de poging van de Russische gasleverancier Gazprom om kopers gerust te stellen dat ze voor gas kunnen blijven betalen zonder de westerse sancties te schenden. Ook de ruime voorraden vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en het warmere weer in veel Europese landen zorgden voor lagere gasprijzen.