Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omhoog en komt daarmee uit tussen de 0,25 en 0,5 procent. Sinds december 2008 stond de beleidsrente op 0 tot 0,25 procent. Die historisch lage stand was het resultaat van een reeks renteverlagingen tijdens de financiële crisis, die in 2007 in de VS begon.

Met de lage rente en een reeks andere onorthodoxe maatregelen probeerde de Fed het herstel van de Amerikaanse economie te stimuleren en vast te houden. Volgens de centrale bankiers is 's werelds grootste economie nu krachtig genoeg om een hogere rente aan te kunnen.

De grote vraag is echter in welk tempo het tarief de komende tijd verder wordt opgehoogd. De Fed herhaalde woensdag de voorspelling dat de rente de komende tijd slechts geleidelijk verder zal worden verhoogd. Het uiteindelijke pad hangt af van de mate waarin de economie en de werkgelegenheid groeien. De kansen op mee- en tegenvallers op dat vlak houden elkaar volgens de centrale bankiers momenteel min of meer in balans. (Belga/NSK)

Het belangrijkste rentetarief gaat met een kwart procentpunt omhoog en komt daarmee uit tussen de 0,25 en 0,5 procent. Sinds december 2008 stond de beleidsrente op 0 tot 0,25 procent. Die historisch lage stand was het resultaat van een reeks renteverlagingen tijdens de financiële crisis, die in 2007 in de VS begon.Met de lage rente en een reeks andere onorthodoxe maatregelen probeerde de Fed het herstel van de Amerikaanse economie te stimuleren en vast te houden. Volgens de centrale bankiers is 's werelds grootste economie nu krachtig genoeg om een hogere rente aan te kunnen.De grote vraag is echter in welk tempo het tarief de komende tijd verder wordt opgehoogd. De Fed herhaalde woensdag de voorspelling dat de rente de komende tijd slechts geleidelijk verder zal worden verhoogd. Het uiteindelijke pad hangt af van de mate waarin de economie en de werkgelegenheid groeien. De kansen op mee- en tegenvallers op dat vlak houden elkaar volgens de centrale bankiers momenteel min of meer in balans. (Belga/NSK)