Op vier jaar tijd is het aantal zogenaamde win-winleningen, waarmee familie en vrienden beginnende ondernemers een duw in de rug kunnen geven, met 44 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne waarover Het Laatste Nieuws dinsdag bericht.

Het principe van deze win-winlening is vrij eenvoudig: familie, vrienden of kennissen kunnen een ondernemer een som geld lenen in ruil voor een fiscaal voordeel. In 2016 waren er 2.127 aanvragen, een record. Ook het totale bedrag lag hoger dan ooit: vrienden en familie stelden kmo's samen 50,5 miljoen euro ter beschikking.

Gemiddeld werd er 23.740 euro ontleend. En 2017 gaat verder op hetzelfde elan, zegt Bothuyne, die de cijfers opvroeg. Het ziet ernaar uit dat er dit jaar zo'n 2.400 win-winleningen zullen worden afgesloten, voor een totaal bedrag van bijna 58 miljoen euro.

Meestal gaat het om starters, maar sinds 2011 staat de formule ook open voor bestaande kmo's die willen uitbreiden - bijvoorbeeld een bedrijfje dat enkel een webshop heeft, maar nu ook een fysieke vestiging wil openen.

Op vier jaar tijd is het aantal zogenaamde win-winleningen, waarmee familie en vrienden beginnende ondernemers een duw in de rug kunnen geven, met 44 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne waarover Het Laatste Nieuws dinsdag bericht.Het principe van deze win-winlening is vrij eenvoudig: familie, vrienden of kennissen kunnen een ondernemer een som geld lenen in ruil voor een fiscaal voordeel. In 2016 waren er 2.127 aanvragen, een record. Ook het totale bedrag lag hoger dan ooit: vrienden en familie stelden kmo's samen 50,5 miljoen euro ter beschikking. Gemiddeld werd er 23.740 euro ontleend. En 2017 gaat verder op hetzelfde elan, zegt Bothuyne, die de cijfers opvroeg. Het ziet ernaar uit dat er dit jaar zo'n 2.400 win-winleningen zullen worden afgesloten, voor een totaal bedrag van bijna 58 miljoen euro. Meestal gaat het om starters, maar sinds 2011 staat de formule ook open voor bestaande kmo's die willen uitbreiden - bijvoorbeeld een bedrijfje dat enkel een webshop heeft, maar nu ook een fysieke vestiging wil openen.