Eind juni 2012 liet AB InBev weten dat het de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo voor de volle 100 procent wou kopen. Grupo Modelo werd gecontroleerd door Mexicaanse families, en die wilden mee in de overname stappen. Ze staken een deel van hun winst bij de overname, namelijk 1,5 miljard dollar, in AB InBev-aandelen. Het ging om 23.076.923 aandelen, tegen een afgesproken prijs van 65 dollar per aandeel.

In die prijs zat een korting, want het brouwersaandeel noteerde toen rond 61 euro (75 dollar). En de voorbije twee jaar is het aandeel alleen maar gestegen. De Mexicanen deden een gouden zaak. Ze kijken nu, bij een koers van 80 euro, tegen een meerwaarde van 900 miljoen dollar aan. Ook al hebben ze hun aandelen nog altijd niet: AB InBev kreeg al de 1,5 miljard dollar van de Mexicaanse families, maar de aandelen moet het over een termijn van vijf jaar bezorgen, dus uiterlijk in juni 2017. De Mexicanen krijgen wel al dividenden voor de aandelen, die ze nog niet bezitten.

AB InBev maakt winst op zijn verlies

Heeft AB InBev daarmee een molensteen rond zijn nek? Moet het de aandelen tegen een fiks hogere prijs aankopen dan de prijs die de Mexicanen ervoor hebben betaald? Toch niet. Integendeel, de brouwer maakt zelfs winst op zijn eigen koersstijgingen. AB InBev sloot met een tegenpartij een contract, waarmee het zich indekt tegen koersstijgingen. Boven een koers van 68 euro hoort AB InBev de kassa rinkelen. De brouwer vergaarde in het eerste halfjaar op die manier een winst van 238 miljoen dollar met dat contract. Twee keer bingo dus: zowel voor de Mexicaanse families, als voor de Belgisch-Amerikaanse brouwer. Maar als de aandelenkoers van AB InBev zou dalen, wordt het een ander plaatje.

Eind juni 2012 liet AB InBev weten dat het de Mexicaanse marktleider Grupo Modelo voor de volle 100 procent wou kopen. Grupo Modelo werd gecontroleerd door Mexicaanse families, en die wilden mee in de overname stappen. Ze staken een deel van hun winst bij de overname, namelijk 1,5 miljard dollar, in AB InBev-aandelen. Het ging om 23.076.923 aandelen, tegen een afgesproken prijs van 65 dollar per aandeel.In die prijs zat een korting, want het brouwersaandeel noteerde toen rond 61 euro (75 dollar). En de voorbije twee jaar is het aandeel alleen maar gestegen. De Mexicanen deden een gouden zaak. Ze kijken nu, bij een koers van 80 euro, tegen een meerwaarde van 900 miljoen dollar aan. Ook al hebben ze hun aandelen nog altijd niet: AB InBev kreeg al de 1,5 miljard dollar van de Mexicaanse families, maar de aandelen moet het over een termijn van vijf jaar bezorgen, dus uiterlijk in juni 2017. De Mexicanen krijgen wel al dividenden voor de aandelen, die ze nog niet bezitten.Heeft AB InBev daarmee een molensteen rond zijn nek? Moet het de aandelen tegen een fiks hogere prijs aankopen dan de prijs die de Mexicanen ervoor hebben betaald? Toch niet. Integendeel, de brouwer maakt zelfs winst op zijn eigen koersstijgingen. AB InBev sloot met een tegenpartij een contract, waarmee het zich indekt tegen koersstijgingen. Boven een koers van 68 euro hoort AB InBev de kassa rinkelen. De brouwer vergaarde in het eerste halfjaar op die manier een winst van 238 miljoen dollar met dat contract. Twee keer bingo dus: zowel voor de Mexicaanse families, als voor de Belgisch-Amerikaanse brouwer. Maar als de aandelenkoers van AB InBev zou dalen, wordt het een ander plaatje.