n een lijvig rapport ontleden de Groenen vrijdag de belastingschema's die Ikea de afgelopen jaren heeft gehanteerd. Die leunen onder meer op Nederland, Luxemburg en Liechtenstein, allemaal landen die door de partij als belastingparadijzen worden omschreven.

De Zweden maken onder meer gebruik van een omstreden systeem van royalty's. Elke vestiging ter wereld betaalt als franchisenemer een jaarlijkse royalty aan een Nederlands filiaal. De nationale entiteiten trekken de bijdrage af van hun winstbelasting, waardoor die bijvoorbeeld in België met 35 procent daalt. De royalty's zelf worden nergens belast. In Nederland wordt er op royalty-inkomsten die naar het buitenland worden doorgesluisd immers geen belasting geheven, ook al worden ze ook in dat buitenland niet belast. Tussen 1991 en 2014 zou 84 procent van de 14,3 miljard euro aan royalty's onbelast zijn gebleven.

In België werd daarnaast 488 miljoen belasting vermeden via gebruik van de notionele intrestaftrek. Die stelt het inkomen dat vestigingen van multinationals verkrijgen uit leningen aan vestigingen in andere landen vrij van belastingen. De buitenlandse vestigingen kunnen op hun beurt de kost van de lening aftrekken van hun belastingen.

De Groenen eisen een grondig onderzoek van de Europese Commissie. (Belga/JH)

n een lijvig rapport ontleden de Groenen vrijdag de belastingschema's die Ikea de afgelopen jaren heeft gehanteerd. Die leunen onder meer op Nederland, Luxemburg en Liechtenstein, allemaal landen die door de partij als belastingparadijzen worden omschreven. De Zweden maken onder meer gebruik van een omstreden systeem van royalty's. Elke vestiging ter wereld betaalt als franchisenemer een jaarlijkse royalty aan een Nederlands filiaal. De nationale entiteiten trekken de bijdrage af van hun winstbelasting, waardoor die bijvoorbeeld in België met 35 procent daalt. De royalty's zelf worden nergens belast. In Nederland wordt er op royalty-inkomsten die naar het buitenland worden doorgesluisd immers geen belasting geheven, ook al worden ze ook in dat buitenland niet belast. Tussen 1991 en 2014 zou 84 procent van de 14,3 miljard euro aan royalty's onbelast zijn gebleven. In België werd daarnaast 488 miljoen belasting vermeden via gebruik van de notionele intrestaftrek. Die stelt het inkomen dat vestigingen van multinationals verkrijgen uit leningen aan vestigingen in andere landen vrij van belastingen. De buitenlandse vestigingen kunnen op hun beurt de kost van de lening aftrekken van hun belastingen. De Groenen eisen een grondig onderzoek van de Europese Commissie. (Belga/JH)