Forse bonus lonkt voor AB InBev-subtop

Carlos Brito, CEO AB InBev © belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

CEO Carlos Brito kreeg vorig jaar geen bonus, want zijn prestaties stelden teleur. Maar de subtop van AB InBev loopt zich warm voor een fors pakket van ruim 20 miljoen aandelenopties en aanverwante prestatiebewijzen.

Het loon van Carlos Brito bestaat uit drie grote componenten. Hij krijgt een basisloon. Dat bleef vorig jaar gelijk aan zijn basisloon van 2015: 1,64 miljoen dollar. Een tweede grote pijler is de variabele bonus. Die krijgt Brito als hij bepaalde financiële prestaties haalt. Gezien Brito vorig jaar fors onder de lat ging, ontving hij geen bonus. CFO Felipe Dutra evenmin.

Dat variabele loon kan heel fors uitvallen. Officieel verdiende Carlos Brito bijvoorbeeld een bonus van 3,29 miljoen dollar in 2015. Maar voor 60 procent van dat bedrag mag hij AB InBev-aandelen tegen een korting kopen. Als dank voor zijn engagement voor de onderneming krijgt hij er een hoop gratis aandelen bovenop. Omdat die aankoop altijd pas gebeurt in het boekjaar nadien, verschilt het effectieve bedrag sterk van het gerapporteerde bedrag. De bonus in 2015 stond officieel gerapporteerd tegen 3,29 miljoen dollar. Maar de CEO kocht met 60 procent ervan 14.230 aandelen, en hij kreeg er nog eens 63.213 bovenop. Tegen een beurskoers van 100 euro betekent dat ruim 7,7 miljoen euro. Duidelijk hoger dus.

Ten derde krijgt hij nog aandelenopties voor de lange termijn. Voor 2016 kreeg Brito bijna 400.000 aandelenopties, tegen een uitoefenprijs van 98,85 euro. Voor 2015 kreeg de CEO er bijna een half miljoen voor de lange termijn, maar die zijn vandaag waardeloos, want de uitoefenprijs is hoger dan de beurskoers: 113 euro.

Carlos Brito moest vorig jaar dus fors inleveren. In 2015 verdiende hij bijna 10 miljoen euro. Aan vorig jaar zal de CEO enkel zijn vaste loon overhouden. Daarnaast mag Brito hopen dat hij zijn aanzienlijke pakket aandelenopties voor de lange termijn nog kan verzilveren, als de aandelenkoers de volgende jaren weer klimt.

Megabonus voor subtop

Die hoop koestert ook de subtop bij AB InBev. Het management net onder de top heeft uitzicht op forse vergoedingen binnen enkele jaren, als ze bepaalde prestaties bereiken. Vreemd genoeg is er – voorlopig – geen sprake van een aanzienlijk bonuspakket voor het echte topmanagement.

Eén: 375 subtoppers kregen half december vorig jaar 16,4 miljoen aandelenopties, tegen een uitoefenprijs van net geen 98 euro. Ze kunnen die krijgen, als ze de ebitda (brutowinst) de volgende jaren omhoogjagen. Twee: nog eens 1,43 miljoen aandelenopties, tegen dezelfde uitoefenprijs van net geen 98 euro, gaan naar SABMiller-medewerkers. “Dat zijn opties die we nog op basis van de SAB-regels moesten toekennen aan de SABMiller-werknemers”, verduidelijkt Kathleen van Boxelaer, de woordvoerder van de brouwer. “Het is dus de naleving van een engagement van SAB aan haar werknemers”. AB InBev meldt niet om hoeveel mensen het gaat. Mauricio Leyva, de enige telg van SABMiller in het wereldwijde directiecomité, behoort niet tot de gelukkigen.

Ten slotte zijn er 2,54 miljoen prestatiebewijzen. Die kunnen worden omgezet in aandelen, als bepaalde rendementen worden bereikt in de afdeling Disruptieve groei. Die anticipeert op nieuwe ontwikkelingen die ‘grote en gevestigde spelers’ kunnen bedreigen – zoals nieuwe media of ambachtelijke brouwers. Dat verklaart bijvoorbeeld diverse overnames in het ambachtelijke segment, een markt die de voorbije jaren snel groeide. AB InBev werd bijvoorbeeld marktleider in het ambachtelijke segment in de Verenigde Staten.

Pedro Earp is chief disruptive growth officer, en daarmee lid van het wereldwijde directiecomité. Hij kreeg vorig jaar bijna 700.000 prestatiebewijzen. Hij is de enige van de wereldwijde top die uitzicht heeft op een deel van de forse nieuwe megabonussen.

Tenzij er nog iets volgt voor de AB InBev-top? In 2008 bijvoorbeeld kreeg de managementtop ruim 28 miljoen aandelenopties voor de versnelde afbouw van de schuldenlast, na de overname van de Amerikaanse marktleider Anheuser-Busch. De schuldenberg zwol toen van 14 miljard euro in 2007 aan naar bijna 64 miljard euro in 2008.

Vandaag staat die afbouw van schulden ook centraal, na de overname van SABMiller. De brouwer rapporteert in dollar. De financiële schuldenlast steeg van 42,2 miljard dollar eind 2015, naar 108 miljard dollar eind vorig jaar. De verhouding tussen de ebitda en die schulden is 5,5. Pas na vijfeneenhalf jaar zijn die schulden dus afbetaald met de brutowinst. Terwijl het streefdoel van de brouwer een verhouding van twee keer is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content