AED wil oorlogskas voor expansie

GLENN ROGGEMAN"We zoeken extra kapitaal om onze internationale expansie te financieren." © Debby Termonia
Roeland Byl redacteur bij Trends

De aandelen van de AED group, de belangrijkste leverancier van audiovisueel materiaal uit Willebroek, staan te koop. Het doel van de operatie is een spaarpot voor overnames op te bouwen.

De zakenbank Degroof Petercam zoekt een koper voor de showbizzleverancier AED group, staat vandaag in De Tijd. Het bedrijf bevestigt aan Trends dat wordt gezocht naar een grote investeerder die de belangen van de bestaande aandeelhouders zou overnemen. “Die zoektocht is voor ons de logische volgende stap”, zegt CEO Glenn Roggeman. “In 2008 betrokken we investeerders bij ons bedrijf. Nu willen we de impact vergroten en zoeken we extra kapitaal om onze internationale expansie te financieren.”

AED group had in 2015 naar eigen zeggen een omzet van 65 miljoen euro. Het bedrijf is winstgevend dankzij zijn eigenzinnige businessmodel. Meestal bestempelt CEO Roggeman zijn onderneming als een bankier voor AV-professionals. Ze kunnen er materiaal kopen, leasen of huren. Het beheer van die activa is in handen van AED Group. Daarnaast is het bedrijf voor 40 procent aandeelhouder van AED Studios, het voormalige studiocomplex van Alfacam in Lint. Die activiteit is meer gericht op de verhuur van de locatie aan tv- en filmproducties uit binnen- en buitenland.

Oorlogskas

De motivatie voor de financiële operatie is opmerkelijk, omdat AED group zijn geografische actieradius tot nu bewust probeerde te beperken tot een afstand van 500 kilometer rondom Willebroek. “Alles wat verder ligt, steken we in een franchisingmodel”, zei Roggeman eerder dit jaar nog in Trends.

Die strategie staat niet ter discussie. AED group hoopt aan de verkoop en een bijkomende kapitaalverhoging een bedrag tussen 50 en 100 miljoen over te houden. Die oorlogskas moet dienen om op de Europese markt concurrenten over te nemen. “Vijftien jaar geleden was onze strategie van AV-bankier nogal revolutionair, maar vandaag worden we gekopieerd. We zijn nog altijd de grootste, maar ik wil de middelen hebben om desgevallend concurrenten over te nemen”, aldus Roggeman.

Voor eind 2016

Roggeman hoopt de operatie voor eind dit jaar af te ronden. De aandeelhouders zullen het graag horen. Naast Roggeman zijn dat ING België, Phifin en het durfkapitaalfonds PE Group. Het is bekend dat zulke investeerders niet eeuwig aan boord blijven. Elke geldschieter hanteert een bepaalde investeringshorizon met een bijbehorende exitstrategie. Van de investeerders wil vooralsnog niemand reageren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content