De sancties verbieden onder meer de handel in Wit-Russische producten op basis van petroleum en in potas (kaliumcarbonaat), twee belangrijke sectoren voor het regime van Aleksander Loekasjenko. Wit-Rusland is de op een na grootste potasexporteur ter wereld, in 2018 goed voor 2,8 miljard dollar. België is dan weer de op een na grootste exportmarkt voor de Wit-Russische potas in Europa (67 miljoen euro in 2018), na Polen (117 miljoen).

De Belgische bedrijven zullen dus een beroep moeten doen op de andere exporterende landen, zoals Canada of Rusland. Het Europese verbod heeft betrekking op bepaalde soorten potas. De lijst kan aangepast worden naargelang hoe Wit-Rusland zich gedraagt.

De sancties verbieden onder meer de handel in Wit-Russische producten op basis van petroleum en in potas (kaliumcarbonaat), twee belangrijke sectoren voor het regime van Aleksander Loekasjenko. Wit-Rusland is de op een na grootste potasexporteur ter wereld, in 2018 goed voor 2,8 miljard dollar. België is dan weer de op een na grootste exportmarkt voor de Wit-Russische potas in Europa (67 miljoen euro in 2018), na Polen (117 miljoen). De Belgische bedrijven zullen dus een beroep moeten doen op de andere exporterende landen, zoals Canada of Rusland. Het Europese verbod heeft betrekking op bepaalde soorten potas. De lijst kan aangepast worden naargelang hoe Wit-Rusland zich gedraagt.