Midden oktober legden de Verenigde Staten 7,5 miljard dollar aan extra importheffingen op Europese producten op. Ze treffen onder meer vliegtuigconstructeur Airbus, Franse wijnen en Schotse whisky. Het gaat om een vergeldingsmaatregel wegens vermoedelijke Europese overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus, waarvoor de Amerikanen de toestemming hadden gekregen van de WTO. De EU startte een procedure op bij de WTO om de bijkomende importheffingen te laten schrappen. Ze argumenteerde dat ze het subsidieprogramma samen met de betrokken landen Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd-Koninkrijk heeft stopgezet. Het geld werd aangewend voor de ontwikkeling van de A380 en de A350-XWB.

Volgens de WTO kon de EU echter onvoldoende bewijzen dat Airbus niet langer de voordelen plukt van illegale staatssteun. Daarmee blijven de Amerikaanse strafheffingen van kracht. Beide partijen hebben nog 30 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. In een reactie riep Airbus de VS opnieuw op om in te gaan op het verzoek van de Europese Commissie om onderhandelingen op te starten. 'Een onderhandelde oplossing is de enige manier om de vrije, eerlijke concurrentie en de vrije handel weer te herstellen en in stand te houden', luidt het.

Midden oktober legden de Verenigde Staten 7,5 miljard dollar aan extra importheffingen op Europese producten op. Ze treffen onder meer vliegtuigconstructeur Airbus, Franse wijnen en Schotse whisky. Het gaat om een vergeldingsmaatregel wegens vermoedelijke Europese overheidssteun aan vliegtuigbouwer Airbus, waarvoor de Amerikanen de toestemming hadden gekregen van de WTO. De EU startte een procedure op bij de WTO om de bijkomende importheffingen te laten schrappen. Ze argumenteerde dat ze het subsidieprogramma samen met de betrokken landen Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd-Koninkrijk heeft stopgezet. Het geld werd aangewend voor de ontwikkeling van de A380 en de A350-XWB. Volgens de WTO kon de EU echter onvoldoende bewijzen dat Airbus niet langer de voordelen plukt van illegale staatssteun. Daarmee blijven de Amerikaanse strafheffingen van kracht. Beide partijen hebben nog 30 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. In een reactie riep Airbus de VS opnieuw op om in te gaan op het verzoek van de Europese Commissie om onderhandelingen op te starten. 'Een onderhandelde oplossing is de enige manier om de vrije, eerlijke concurrentie en de vrije handel weer te herstellen en in stand te houden', luidt het.