Engie remt Bel-20 af

KERNCENTRALE Electrabel-moeder Engie beraadt zich over de toekomst van haar kerncentrales. © BI

Beleggers namen een afwachtende houding aan in de aanloop naar de eerste toespraak van Donald Trump. De Amerikaanse verkozen president heeft de voorbije weken met enkele welgemikte tweets voor verkoopdruk gezorgd bij een handvol bedrijven. Het valt nog af te wachten hoeveel schade hij de wereldeconomie, bedrijfssectoren of individuele bedrijven kan aanbrengen met een toespraak die langer is dan 140 tekens op Twitter.

De meest spectaculaire beweging viel waar te nemen op de valutamarkt, waar de Turkse lira 4 procent onderuit ging tegenover de Amerikaanse dollar, nadat was gebleken dat het tekort op de lopende rekening fors groter was geworden in november. De Turkse centrale bank slaagt er niet in de kapitaalvlucht af te remmen. De lira is sinds begin dit jaar al meer dan 11 procent verzwakt tegenover de dollar.

De EuroStoxx50 sloot zo goed als stabiel af. De Bel-20 verloor 0,3 procent op 3619,49 punten. De grootste stijger in de Belgische sterindex was Galapagos (+1,6%). De grootste daler was de Franse nutsgroep Engie (-3%).

De Franse staat heeft 100 miljoen aandelen van Engie verkocht, voor een totaal bedrag van 1,14 miljard euro of om en bij 11,4 euro per aandeel. Dat staat te lezen in een persbericht dat het Agence des participations de l’Etat (APE) vandaag rondstuurde. De Franse overheid blijft de grootste aandeelhouder met 28,7 procent van de aandelen en 32,6 procent van de stemrechten.

Dankzij de wet-Florange krijgen aandeelhouders in Franse bedrijven die hun aandelen langer dan twee jaar bijhouden dubbel stemrecht, tenzij twee derde van de aandeelhouders tegen het dubbele stemrecht voor trouwe aandeelhouders is. De Franse overheid kan dankzij die wet haar belang in Engie afbouwen, de staatskas spekken en de zeggenschap behouden. Het aandeel stond door het bericht van de verkoop onder druk en zakte 3 procent tot 11,58 euro, nog nipt boven de gemiddelde verkoopprijs die de Franse overheid voor haar aandelen kreeg.

Engie is overigens ook in tien jaar de grootste verliezer in de huidige Bel-20-equipe. Electrabel, dat in 2004 werd overgenomen door Suez, was er overigens al van bij de start van de Bel-20 bij. De Belgische sterindex heeft met andere woorden altijd een nutsbedrijf in de rangen gehad. Suez fusioneerde later met Gaz de France tot GDF Suez, dat in 2015 herdoopt werd tot Engie.

De beurswaarde van Engie is de voorbije tien jaar met maar liefst 66,5 procent gezakt. De dalende elektriciteitsprijzen en de concurrentie van gesubsidieerde alternatieve energie heeft ervoor gezorgd dat de gas- en kerncentrales van de traditionele spelers veel minder rendabel zijn geworden. Vorig jaar heeft Engie aangekondigd zijn brutodividend te verlagen van 1 naar 0,7 euro per aandeel voor de boekjaren 2017 en 2018, en ook dat maakt Engie iets minder aantrekkelijk voor beleggers die regelmatige inkomsten willen. Het dividendrendement oogt tegen de huidige lage koers wel nog altijd aantrekkelijk (6% bruto), maar vergeet niet dat er nog Franse bronheffing én 30 procent Belgische roerende voorheffing af gaat.

Daarmee presteert het nutsbedrijf samen met de financiële spelers KBC (-38% in tien jaar; -0,7% vandaag), ING (-47%; stabiel) en Ageas (-86%; -0,2%) in tien jaar het slechtste van de huidige Bel-20-equipe. En hoe presteerde de winnaar van dag het afgelopen decennium? De koers van Galapagos ging de voorbije tien jaar het meest spectaculair de lucht in (+583%). Kleine kanttekening daarbij: de aandeelhouders van Galapagos moeten het hebben van koerswinsten, want dividenden keert het biotechnologiebedrijf niet uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content