Hoe meer talen iemand kent, hoe beter. Uiteraard. Frans én Engels kennen, is beter dan Frans of Engels. Voor de Vlaming volgt het Frans als eerste na het Nederlands. Hoeft dat een wet van Meden en Perzen te zijn? Zeer zeker niet.

Het klopt dat we 4 miljoen Franstalige landgenoten hebben en dat we naast 65 miljoen Fransen leven. Daarom zeggen dat het ridicuul is om het Engels boven het Frans te laten gaan, is pas belachelijk. We leven ook naast 65 miljoen Britten en 85 miljoen Duitsers.

De Franstalige Belgen hebben 22 miljoen Nederlandstaligen als buren, Vlamingen en Nederlanders. De helft van de scholieren onder de taalgrens kiest het Nederlands als tweede taal, een derde voor het Engels en 1 procent voor het Duits. 18 procent volgt geen vreemde taal.

Is het verwonderlijk dat Franstalige jongeren voor het Engels kiezen in plaats van het Nederlands? Neen. Met het Nederlands kunnen ze terecht bij Vlamingen en Nederlanders. Dat kunnen ze ook steeds meer met het Engels, dat hen bovendien toegang tot de hele wereld verschaft. Dit geldt vice versa voor de Vlamingen. Het Engels is de lingua franca. What's in a word.

Vlamingen en Franstalige Belgen die in het Engels met elkaar communiceren. Het zou hen op voet van gelijkheid brengen. Want, laten we wel wezen, een gesprek met Franstalige landgenoten verloopt doorgaans nog altijd in het Frans.

Weg met het Frans? Absoluut niet. Wie in en rond Brussel woont, heeft er alle belang bij om het Frans als tweede taal te blijven kiezen. Maar moet dat voor een Antwerp-, Gent- of Oostendenaar? En vice versa voor een Luikenaar, iemand van Namen of van Charleroi? Neen dus.

Laten we niet emotioneel, maar rationeel met die talenkwestie omgaan. Laten we de Vlamingen de mogelijkheid geven om zelf te kiezen voor het Frans of het Engels als tweede taal.

Hoe dan ook, de opmars van het Engels is niet te stuiten. Franstaligen zullen daarmee moeten leren leven. Ook al doen ze nog zo hard hun best om Franse woorden te bedenken voor nieuwe technieken. Zoals logiciel voor software en courriel voor e-mail.

Tot slot nog dit: Smet koos voor een barslechte timing. Met die talenkwestie afkomen in volle communautaire onderhandelingen. Il faut le faire.

Hoe meer talen iemand kent, hoe beter. Uiteraard. Frans én Engels kennen, is beter dan Frans of Engels. Voor de Vlaming volgt het Frans als eerste na het Nederlands. Hoeft dat een wet van Meden en Perzen te zijn? Zeer zeker niet. Het klopt dat we 4 miljoen Franstalige landgenoten hebben en dat we naast 65 miljoen Fransen leven. Daarom zeggen dat het ridicuul is om het Engels boven het Frans te laten gaan, is pas belachelijk. We leven ook naast 65 miljoen Britten en 85 miljoen Duitsers. De Franstalige Belgen hebben 22 miljoen Nederlandstaligen als buren, Vlamingen en Nederlanders. De helft van de scholieren onder de taalgrens kiest het Nederlands als tweede taal, een derde voor het Engels en 1 procent voor het Duits. 18 procent volgt geen vreemde taal. Is het verwonderlijk dat Franstalige jongeren voor het Engels kiezen in plaats van het Nederlands? Neen. Met het Nederlands kunnen ze terecht bij Vlamingen en Nederlanders. Dat kunnen ze ook steeds meer met het Engels, dat hen bovendien toegang tot de hele wereld verschaft. Dit geldt vice versa voor de Vlamingen. Het Engels is de lingua franca. What's in a word. Vlamingen en Franstalige Belgen die in het Engels met elkaar communiceren. Het zou hen op voet van gelijkheid brengen. Want, laten we wel wezen, een gesprek met Franstalige landgenoten verloopt doorgaans nog altijd in het Frans. Weg met het Frans? Absoluut niet. Wie in en rond Brussel woont, heeft er alle belang bij om het Frans als tweede taal te blijven kiezen. Maar moet dat voor een Antwerp-, Gent- of Oostendenaar? En vice versa voor een Luikenaar, iemand van Namen of van Charleroi? Neen dus. Laten we niet emotioneel, maar rationeel met die talenkwestie omgaan. Laten we de Vlamingen de mogelijkheid geven om zelf te kiezen voor het Frans of het Engels als tweede taal. Hoe dan ook, de opmars van het Engels is niet te stuiten. Franstaligen zullen daarmee moeten leren leven. Ook al doen ze nog zo hard hun best om Franse woorden te bedenken voor nieuwe technieken. Zoals logiciel voor software en courriel voor e-mail. Tot slot nog dit: Smet koos voor een barslechte timing. Met die talenkwestie afkomen in volle communautaire onderhandelingen. Il faut le faire.