Veiligheid grootste kopzorg voor internet of things

© istock
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Het ‘internet of things’ – via een netwerk verbonden machines en sensoren – wordt alom getipt als een groeimarkt. Veel Belgische bedrijven zijn bezig met zulke projecten, maar ze verwachten niet dat die snel en massaal op de markt gaan komen.

Er wordt gevreesd dat België door de vertraging in het 5G-dossier (snel internet van de nieuwste generatie) ook de trein zal missen van het internet of things (IOT). Dat is een van de belangrijkste toepassingen van 5G. Uit een rondvraag van Bain & Company bij Belgische bedrijven en gespecialiseerde leveranciers blijkt dat er steeds meer IOT-projecten zijn, maar dat men voorlopig vooral aan kleinere testen denkt en niet aan grootschalige projecten. “Wij schatten dat de markt voor IOT-toepassingen zo’n 520 miljard euro bedraagt in 2021”, zegt Bart Delmulle van Bain & Company. “Die toepassingen kunnen gaan van de betere productie in de industrie, efficiëntere logistiek, betere controle van infrastructuur tot het beheer van steden (‘smart cities’) en in de toekomst misschien zelfs zelfrijdende wagens.”

“Er is duidelijk meer momentum voor zulke projecten, maar het is nog vroeg. We hebben een rondvraag gedaan bij bedrijven die aan IOT-toepassingen denken en zij die de oplossingen leveren. 60 procent is al bezig met nieuwe toepassingen, vaak wel nog testen. Bij een onderzoek in 2016 was dat nog 40 procent.”

Maar uit diezelfde rondvraag blijkt dat bedrijven minder optimistisch zijn over wanneer die projecten echt klaar voor productie kunnen zijn.

DELMULLE. “Eén grote kopzorg springt eruit: het beveiligen van zulke projecten, terwijl het ook vaak om complexe integraties gaat. Maar er zijn ook geografische verschillen. In Europa is men nog altijd zeer gefocust op veiligheid, hoe ze de data gemakkelijk kunnen verwerken en of de investering wel genoeg opbrengt. In de VS draait het vooral om de technische risico’s, of ze een IOT-project wel uitgevoerd krijgen.”

“Een ander obstakel is het gebrek aan standaarden voor de draadloze netwerken, waaronder 5G. Dat zal wel opgelost geraken. Voor mobiele telefonie heeft dat ook even geduurd. En voor alle duidelijkheid, de grootste kopzorg is die over veiligheid.”

IOT-projecten moeten, gelukkig voor de Belgische bedrijven, niet per se via 5G te gaan. Want de invoering van 5G dreigt jaren vertraging op te lopen door een politieke impasse.

DELMULLE. “Ik denk dat het niet verstandig is om daar heel lang mee te wachten, het window of opportunity kan snel sluiten. Een te late invoering kan een nadelige impact hebben. Wat betreft de relatie tussen internet of things en 5G zou ik het wel omkeren. IOT is belangrijk voor 5G, het is een van de manieren om de investeringen in dat nieuwe netwerk terug te verdienen.”

“Met 5G kunnen de data als het ware door een veel grotere buis vloeien en zit er ook weinig vertraging op het netwerkverkeer. Er zijn daardoor veel nieuwe toepassingen mogelijk. Zeker dus in internet of things.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content