TrendMiner: ‘Het Google voor de industrie’

© Photo News

Bert Baeck richt zich tot de chemische industrie met TrendMiner, een zoekmachine voor de berg digitale gegevens waar bedrijven op zitten.

De Oost-Vlaming Bert Baeck behoorde goed tien jaar geleden bij de eerste generatie die aan de KU Leuven kennis opdeed over datamining, het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden digitale gegevens. De burgerlijk en industrieel ingenieur ontdekte daar ¬ en later via zijn werk voor de multinational Bayer ¬ het gigantische potentieel van die technologie.

In 2013 splitste hij met twee vrienden de nv TrendMiner af van D Square. Hij kreeg financiering van de investeringsmaatschappijen LRM en PMV, en van ex-Telenet-topman Duco Sickinghe en de ondernemer Jurgen Ingels. “TrendMiner moet het Google van de industrie worden”, zegt Bert Baeck, die deze maand de Vlaamse Jonge Ondernemer van het Jaar werd.

TrendMiner bakent goed zijn grenzen af. Het richt zich enkel op de chemische industrie en het analyseert niet om het even wat. Het specialiseert zich in gegevens over tijdreeksen waarmee de werknemers in de controlekamer van chemiebedrijven onder meer zoeken naar onregelmatigheden. Zo wil het die bedrijven helpen hun productie te verbeteren.

Baeck zegt dat hij de zin voor ondernemerschap en technologie van thuis uit heeft meegekregen. “Mijn vader was een spilfiguur in een groot elektronicabedrijf, en daar heb ik een grote interesse voor technologie aan overgehouden.”

Multinationals als Total, Bayer, Solvay en Umicore zijn klant van TrendMiner. Het bedrijf heeft intussen vier kantoren: in België bij de incubator Corda Campus in Hasselt, in het Amerikaanse Houston, in Duitsland en in Nederland. “De grootste markt ligt in de Verenigde Staten, maar daar bevinden zich ook onze directe concurrenten.” De concurrentie komt van twee kanten. Grote bedrijven als General Electric of Siemens werken binnenshuis aan dataminingprojecten en tegelijk schieten daar start-ups uit de grond, die volgens Baeck gemakkelijk 10 tot 20 miljoen euro startkapitaal ophalen bij geldschieters. Hij maakt zich evenwel geen zorgen. “Wij zijn al enkele jaren bezig en kunnen al met mooie referenties zwaaien. Ik ga nu ook een tijd wonen en werken in Houston – waar zich de grootste chemiecluster ter wereld bevindt – om er de markt zo goed mogelijk te prospecteren en te doorgronden.”

Karel Cambien

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content