Bedrijven die muziekstreaming aanbieden, zoals Spotify en Deezer, zien hun omzet dit jaar feller stijgen dan klassieke muziekdownloadplatformen, zoals iTunes. Dat meldt het Britse onderzoeksbureau Strategy Analytics.

Downloadsites zullen dit jaar een omzetstijging kennen van 8,5 procent. Streamingsites zien hun omzet stijgen met 40 procent.

'In 2015 meer geld door streaming dan door fysieke verkoop'

In absolute cijfers doen downloads het nog steeds beter dan streaming. De downloadplatformen zullen dit jaar 3,2 miljard euro omzetten. Bij de streamingplatformen gaat het om 900 miljoen.

Strategy Analytics zegt dat de markt voor downloads verzadigd is. Streaming zal de komende vijf jaar flink groeien. In 2015 zullen er meer inkomsten gehaald worden uit streaming dan uit verpakte muziek, zoals cd's en lp's.

Streamer bezit muziek niet

Muziekstreamplatformen zijn een recent fenomeen in ons land. De muziek die een gebruiker beluistert, wordt slechts tijdelijk naar zijn computer gedownload. Hij bezit de muziek niet, in tegenstelling tot iemand die legaal muziek downloadt. Het principe valt te vergelijken met dat van videosites, zoals YouTube.

Muziekstreamingprogramma's werken met advertenties, maar vaak kunnen gebruikers ook een abonnement nemen, zodat ze onbeperkt en zonder reclameonderbrekingen kunnen luisteren naar muziek, vaak ook via een smartphone. (JC)

Bedrijven die muziekstreaming aanbieden, zoals Spotify en Deezer, zien hun omzet dit jaar feller stijgen dan klassieke muziekdownloadplatformen, zoals iTunes. Dat meldt het Britse onderzoeksbureau Strategy Analytics. Downloadsites zullen dit jaar een omzetstijging kennen van 8,5 procent. Streamingsites zien hun omzet stijgen met 40 procent. 'In 2015 meer geld door streaming dan door fysieke verkoop' In absolute cijfers doen downloads het nog steeds beter dan streaming. De downloadplatformen zullen dit jaar 3,2 miljard euro omzetten. Bij de streamingplatformen gaat het om 900 miljoen.Strategy Analytics zegt dat de markt voor downloads verzadigd is. Streaming zal de komende vijf jaar flink groeien. In 2015 zullen er meer inkomsten gehaald worden uit streaming dan uit verpakte muziek, zoals cd's en lp's. Streamer bezit muziek niet Muziekstreamplatformen zijn een recent fenomeen in ons land. De muziek die een gebruiker beluistert, wordt slechts tijdelijk naar zijn computer gedownload. Hij bezit de muziek niet, in tegenstelling tot iemand die legaal muziek downloadt. Het principe valt te vergelijken met dat van videosites, zoals YouTube.Muziekstreamingprogramma's werken met advertenties, maar vaak kunnen gebruikers ook een abonnement nemen, zodat ze onbeperkt en zonder reclameonderbrekingen kunnen luisteren naar muziek, vaak ook via een smartphone. (JC)