Smals, de gemeenschappelijke ICT-dienstenorganisatie van de openbare instellingen van sociale zekerheid, voerde in 2015 verder besparingen door om zich aan te passen aan het regeringsbeleid. De tewerkstelling bij de vzw daalde met 2,2 procent tot 1720 medewerkers. De omzet ging een fractie lager, van 228,7 miljoen naar 227,9 miljoen euro.

Volgens Smals bleef de kwaliteit van het werk uitstekend. Zo'n 85 procent van de opdrachten werd binnen de afgesproken timing opgeleverd en 88 procent bleef binnen het budget. Smals blijft meer doen met minder middelen. De projectbudgetten daalden met 12,5 procent, maar Smals, dat zijn kostprijs factureert, werkte zelf ook goedkoper. De productiviteit bij eigen ontwikkelingen en diensten steeg met 10 procent. De aangerekende kosten voor ICT-infrastructuurbeheer en bijbehorende diensten daalden met 4,9 procent, onder meer dankzij nieuwe cloudtechnologie.

Niet overal was er een krimp. De vraag naar detachering van gespecialiseerde medewerkers in loondienst steeg met 2,5 procent. De vraag naar consultants uit de private sector, die Smals ter beschikking stelt aan de overheidsdiensten, steeg met 15,5 procent.

Volgens woordvoerder Jan-Frans Lemmens trekt de vraag naar nieuwe ICT-projecten merkelijk aan in 2016. Hij vermoedt dat er enerzijds de voorbije jaren een achterstand is opgebouwd, die nu wordt ingehaald. Anderzijds leiden de overheidsmaatregelen ook tot projecten om besparingen en nieuwe diensten te realiseren.

Door de stijging van de vraag zal Smals dit jaar flink wat meer nieuwe medewerkers aanwerven dan in 2015. Toen waren dat er 70.

Smals, de gemeenschappelijke ICT-dienstenorganisatie van de openbare instellingen van sociale zekerheid, voerde in 2015 verder besparingen door om zich aan te passen aan het regeringsbeleid. De tewerkstelling bij de vzw daalde met 2,2 procent tot 1720 medewerkers. De omzet ging een fractie lager, van 228,7 miljoen naar 227,9 miljoen euro.Volgens Smals bleef de kwaliteit van het werk uitstekend. Zo'n 85 procent van de opdrachten werd binnen de afgesproken timing opgeleverd en 88 procent bleef binnen het budget. Smals blijft meer doen met minder middelen. De projectbudgetten daalden met 12,5 procent, maar Smals, dat zijn kostprijs factureert, werkte zelf ook goedkoper. De productiviteit bij eigen ontwikkelingen en diensten steeg met 10 procent. De aangerekende kosten voor ICT-infrastructuurbeheer en bijbehorende diensten daalden met 4,9 procent, onder meer dankzij nieuwe cloudtechnologie.Niet overal was er een krimp. De vraag naar detachering van gespecialiseerde medewerkers in loondienst steeg met 2,5 procent. De vraag naar consultants uit de private sector, die Smals ter beschikking stelt aan de overheidsdiensten, steeg met 15,5 procent.Volgens woordvoerder Jan-Frans Lemmens trekt de vraag naar nieuwe ICT-projecten merkelijk aan in 2016. Hij vermoedt dat er enerzijds de voorbije jaren een achterstand is opgebouwd, die nu wordt ingehaald. Anderzijds leiden de overheidsmaatregelen ook tot projecten om besparingen en nieuwe diensten te realiseren.Door de stijging van de vraag zal Smals dit jaar flink wat meer nieuwe medewerkers aanwerven dan in 2015. Toen waren dat er 70.