Silicon Valley waarschuwt Nederland voor minder gunstig fiscaal klimaat

© belga

Een tachtigtal toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven als Apple en Google waarschuwen er de Nederlandse regering voor dat een strikter belastingregime tot minder investeringen zal leiden.

De toonaangevende Amerikaanse technologiebedrijven uit Silicon Valley, zoals Apple, Cisco en Google,vrezen dat de aanpak van belastingontwijking Nederland minder aantrekkelijk maakt als vestigingsplaats voor multinationals.

Dat blijkt uit een brief waarover Het Financieele Dagblad bericht. In de brief, die dateert van mei, richten de belastingdirecteuren van de technologiebedrijven zich tot de Nederlandse minister-president Mark Rutte. Daarin geven ze advies over hoe Nederland zijn fiscale vestigingsklimaat kan behouden en verbeteren.

De belastingdirecteuren, verenigd in de Silicon Valley Tax Directors Group (SVTDG), wijzen onder meer op de mogelijkheid om vooraf afspraken te maken met de fiscus in Nederland. Dergelijke afspraken kunnen worden gemaakt via de zogenaamde ‘advance tax rulings’, die vooraf zekerheid bieden over grondslag voor de belastingheffing.

Die mogelijkheid staat evenwel onder druk, doordat de Europese Commissie Nederland de afgelopen tijd stevig op de vingers heeft getikt in het kader van afspraken die werden gemaakt met koffieketen Starbucks. De Commissie beschouwt de tax ruling als een vorm van oneigenlijke staatssteun. Op die manier ziet Starbucks zich verplicht miljoenen terug te betalen aan Nederland.

De bedrijven wijzen op de vele banen die Amerikaanse bedrijven in Nederland hebben gecreëerd. Die zijn volgens hen vooral ontstaan door het gunstige belastingklimaat. Aanpassingen op dat vlak zouden dan ook zowel bestaande als toekomstige investeringen in gevaar brengen.

Wat de discussie over de omvang van de winstbelasting betreft, die ook bij ons rond de fiscale hervorming van de vennootschapsbelasting gevoerd wordt, pleiten de Amerikanen voor een tariefverlaging. Dat zou betekenen dat het huidige Nederlandse tarief van 25 procent onder de 20 procent moet worden gebracht, zoals in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Ierland het geval is.

Het Nederlandse tarief voor vennootschapsbelasting bedraagt op dit moment 20 procent voor de winst tot 200.000 euro en 25 procent daar­boven. Voor internationaal opererende bedrijven is dat laatste tarief relevant.

(Belga/FD/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content