Minister van Telecom Alexander De Croo zet de sociale gsm-tarieven voorlopig on hold. In afwachting van een modernisering van het systeem worden geen aanvragen meer goedgekeurd. "De tarieven voor mobiel bellen zijn volgens de meest recente prijzenstudie van het BIPT meer dan betaalbaar", vond De Croo deze week in de Kamercommissie. De beste tarieven die de operatoren aanbieden, liggen vaak al lager dan het sociaal tarief.

De zaak is actueel sinds het Europees Hof op 11 juni oordeelde dat België de kosten van het sociale gsm-tarief niet kan afwentelen op de operatoren. Als de staat de kosten wil dragen, is er geen probleem.

Het Grondwettelijk Hof moet zich nog formeel uitspreken over de zaak. Allicht zal het de verplichting vernietigen. Daarna zijn de operatoren vrij toch een sociaal tarief toe te kennen. Alvast Base denkt dat de sociale tarieven, ondanks de korting van maximaal 11,5 euro per maand, rendabel kunnen zijn.

'Schaf de sociale telecomtarieven af'

Maar de vernietiging van de sociale gsm-tarieven is vooral een kans om het hele systeem van sociale telecomtarieven te herzien. Alleen het sociale gsm-tarief afschaffen _ en niet de sociale vaste tarieven _ is onzin. 'Mobiel eerst' staat bovenaan in alle marketingplannen van dienstenleveranciers. De smartphone is in dit cloudtijdperk hét communicatiemiddel bij uitstek en de sleutel tot sociale omarming, ook voor achtergestelde bevolkingsgroepen. De drempel naar de smartphone is gewoon lager dan naar een pc.

Dit is hét moment om een ineffectieve administratie te schrappen en alle 'sociale' telecomkortingen te elimineren.

De praktische uitwerking van die optie is het heikele punt. 18.300 mensen maken gebruik van het sociale gsm-tarief. Bijna 300.000 mensen 'genieten' van een sociale korting op hun vaste lijn. Hoe zeg je hun dat ze plots 11,5 euro per maand méér gaan betalen? Gaat de overheid - of de telecomtoezichthouder BIPT - die mensen profileren en hun een 'gepast' tarief aanbevelen? Voor hen een groepsaankoop organiseren?

Minister De Croo heeft daar de hefboom in handen voor een heuse sociale-emancipatie-actie. Een uitgelezen testcase om te bewijzen dat de vrije markt inderdaad beter werkt dan staatsinterventie. Zo'n kans mag hij niet laten liggen. Niet met nog drie-en-een-half jaar om ze te bewijzen.

Minister van Telecom Alexander De Croo zet de sociale gsm-tarieven voorlopig on hold. In afwachting van een modernisering van het systeem worden geen aanvragen meer goedgekeurd. "De tarieven voor mobiel bellen zijn volgens de meest recente prijzenstudie van het BIPT meer dan betaalbaar", vond De Croo deze week in de Kamercommissie. De beste tarieven die de operatoren aanbieden, liggen vaak al lager dan het sociaal tarief. De zaak is actueel sinds het Europees Hof op 11 juni oordeelde dat België de kosten van het sociale gsm-tarief niet kan afwentelen op de operatoren. Als de staat de kosten wil dragen, is er geen probleem.Het Grondwettelijk Hof moet zich nog formeel uitspreken over de zaak. Allicht zal het de verplichting vernietigen. Daarna zijn de operatoren vrij toch een sociaal tarief toe te kennen. Alvast Base denkt dat de sociale tarieven, ondanks de korting van maximaal 11,5 euro per maand, rendabel kunnen zijn. Maar de vernietiging van de sociale gsm-tarieven is vooral een kans om het hele systeem van sociale telecomtarieven te herzien. Alleen het sociale gsm-tarief afschaffen _ en niet de sociale vaste tarieven _ is onzin. 'Mobiel eerst' staat bovenaan in alle marketingplannen van dienstenleveranciers. De smartphone is in dit cloudtijdperk hét communicatiemiddel bij uitstek en de sleutel tot sociale omarming, ook voor achtergestelde bevolkingsgroepen. De drempel naar de smartphone is gewoon lager dan naar een pc. Dit is hét moment om een ineffectieve administratie te schrappen en alle 'sociale' telecomkortingen te elimineren. De praktische uitwerking van die optie is het heikele punt. 18.300 mensen maken gebruik van het sociale gsm-tarief. Bijna 300.000 mensen 'genieten' van een sociale korting op hun vaste lijn. Hoe zeg je hun dat ze plots 11,5 euro per maand méér gaan betalen? Gaat de overheid - of de telecomtoezichthouder BIPT - die mensen profileren en hun een 'gepast' tarief aanbevelen? Voor hen een groepsaankoop organiseren? Minister De Croo heeft daar de hefboom in handen voor een heuse sociale-emancipatie-actie. Een uitgelezen testcase om te bewijzen dat de vrije markt inderdaad beter werkt dan staatsinterventie. Zo'n kans mag hij niet laten liggen. Niet met nog drie-en-een-half jaar om ze te bewijzen.