Bij de lancering van TV Vlaanderen weigerde de eigenaar, M 7, de auteursrechten te betalen die Sabam en zijn collega Agicoa Belgium claimden op de uitzendingen. Volgens M 7 was de satellietzender een "technisch facilitator" en dus een transparant doorgeefluik van de omroepen. In die redenering deed TV Vlaanderen niet zelf een "mededeling aan het publiek", los van de omroep, en was het geen afzonderlijke, bijkomende auteursrechtenvergoeding verschuldigd.

Sabam vindt dat satellietzenders een alternatief zijn voor ADSL- en kabeltelevisie en even goed hun deel van de auteursrechtenvergoeding moeten betalen. In eerste aanleg in 2008 won Sabam de zaak. Het Hof van Beroep van Brussel vroeg in oktober 2009 het standpunt van het Hof van Justitie. Dat heeft op 13 oktober een arrest geveld.

Op basis van de Europese richtlijn richtlijn 93/83 over satellietomroep en doorgifte via de kabel verwerpt het Hof dat M 7 een gewoon facilitair bedrijf is, zo blijkt uit het vonnis, dat de redactie kon doorlezen.

De rol van M 7 is bepalend voor de ontvangst van de programma's en bovendien incasseren TV Vlaanderen en de Waalse zusterdienst TéléSAT daar abonnementsgelden voor, stipt het Hof aan. Bovendien bundelt M 7 bepaalde zenders in themaboeketten om een nieuw publiek te bereiken.

Sabam verwacht nu dat het Hof van Beroep van Brussel de stelling van het Europese Hof zal volgen en M 7 (het vroegere Airfield) zal veroordelen tot de betaling van de auteursrechten.

Nog geen vordering bekend

Hoeveel Sabam kan eisen hangt volgens algemeen directeur Christophe Depreter af van het percentage uitgezonden programma's waarvoor Sabam de auteursrechten int. "Dat hangt af van de uitzendduur. Tussen 15 en 35 procent is het tarief 2,4 procent van de abonnementsgelden, tussen 36 en 55 procent is het 3,6 procent, daarboven tot 4,8 procent". Voor een juiste bepaling moet Sabam meer gegevens krijgen van M 7, aldus Depreter. Bovendien bepaalt het Hof van Justitie dat er geen auteursrechten verschuldigd zijn voor "free-to-air" zenders, waarvoor de auteursrechten al door de omroep zijn betaald, aldus Depreter. (BL)

Bij de lancering van TV Vlaanderen weigerde de eigenaar, M 7, de auteursrechten te betalen die Sabam en zijn collega Agicoa Belgium claimden op de uitzendingen. Volgens M 7 was de satellietzender een "technisch facilitator" en dus een transparant doorgeefluik van de omroepen. In die redenering deed TV Vlaanderen niet zelf een "mededeling aan het publiek", los van de omroep, en was het geen afzonderlijke, bijkomende auteursrechtenvergoeding verschuldigd. Sabam vindt dat satellietzenders een alternatief zijn voor ADSL- en kabeltelevisie en even goed hun deel van de auteursrechtenvergoeding moeten betalen. In eerste aanleg in 2008 won Sabam de zaak. Het Hof van Beroep van Brussel vroeg in oktober 2009 het standpunt van het Hof van Justitie. Dat heeft op 13 oktober een arrest geveld. Op basis van de Europese richtlijn richtlijn 93/83 over satellietomroep en doorgifte via de kabel verwerpt het Hof dat M 7 een gewoon facilitair bedrijf is, zo blijkt uit het vonnis, dat de redactie kon doorlezen. De rol van M 7 is bepalend voor de ontvangst van de programma's en bovendien incasseren TV Vlaanderen en de Waalse zusterdienst TéléSAT daar abonnementsgelden voor, stipt het Hof aan. Bovendien bundelt M 7 bepaalde zenders in themaboeketten om een nieuw publiek te bereiken. Sabam verwacht nu dat het Hof van Beroep van Brussel de stelling van het Europese Hof zal volgen en M 7 (het vroegere Airfield) zal veroordelen tot de betaling van de auteursrechten. Nog geen vordering bekend Hoeveel Sabam kan eisen hangt volgens algemeen directeur Christophe Depreter af van het percentage uitgezonden programma's waarvoor Sabam de auteursrechten int. "Dat hangt af van de uitzendduur. Tussen 15 en 35 procent is het tarief 2,4 procent van de abonnementsgelden, tussen 36 en 55 procent is het 3,6 procent, daarboven tot 4,8 procent". Voor een juiste bepaling moet Sabam meer gegevens krijgen van M 7, aldus Depreter. Bovendien bepaalt het Hof van Justitie dat er geen auteursrechten verschuldigd zijn voor "free-to-air" zenders, waarvoor de auteursrechten al door de omroep zijn betaald, aldus Depreter. (BL)