"De tabel gaf echter niet de cijfers van de inningen, maar van de rapportering", verduidelijkt woordvoerder Thierry Dachelet van Sabam nu.

Trends berichtte maandag over die tabel.

"Rapportering zijn rechten waarvan we weten dat we ze zullen mogen factureren, maar die nog niet gefactureerd zijn". Het cijfer voor 2008 in die tabel - 790.256 euro - omvat dus wel degelijk de iTunes-downloadrechten voor 2008. Dachelet: "Wij hebben het absoluut niet nodig om de situatie nog slechter voor te stellen dan hij al is" (de redactie had Sabam vooraf om uitleg gevraagd over de tabel, maar het antwoord bracht dit misverstand niet aan het licht, nvdr).

Thierry Dachelet bevestigde wel dat de cijfers van Sabam minder relevant zullen worden in de toekomst, zoals we schreven. Reden is dat de iTunes-rechten voor het repertoire van EMI Music Publishing door Celas worden gefactureerd, een joint venture tussen een Duitse en een Britse auteursrechtenvereniging. Die sommen passeren niet meer langs Sabam. De impact van deze nieuwe concurrentie zal al te zien zijn in de Sabam-cijfers voor de downloads uit 2009.

"De tabel gaf echter niet de cijfers van de inningen, maar van de rapportering", verduidelijkt woordvoerder Thierry Dachelet van Sabam nu. Trends berichtte maandag over die tabel. "Rapportering zijn rechten waarvan we weten dat we ze zullen mogen factureren, maar die nog niet gefactureerd zijn". Het cijfer voor 2008 in die tabel - 790.256 euro - omvat dus wel degelijk de iTunes-downloadrechten voor 2008. Dachelet: "Wij hebben het absoluut niet nodig om de situatie nog slechter voor te stellen dan hij al is" (de redactie had Sabam vooraf om uitleg gevraagd over de tabel, maar het antwoord bracht dit misverstand niet aan het licht, nvdr). Thierry Dachelet bevestigde wel dat de cijfers van Sabam minder relevant zullen worden in de toekomst, zoals we schreven. Reden is dat de iTunes-rechten voor het repertoire van EMI Music Publishing door Celas worden gefactureerd, een joint venture tussen een Duitse en een Britse auteursrechtenvereniging. Die sommen passeren niet meer langs Sabam. De impact van deze nieuwe concurrentie zal al te zien zijn in de Sabam-cijfers voor de downloads uit 2009.