Op basis van voorlopige cijfers van GfK Retail and Technology Belgium zou de nieuwe heffing op kopiëren voor eigen gebruik alleen al voor draagbare mediaspelers, gsm's, geheugenkaarten, USB-sticks en externe schijven in 2010 ongeveer 12,7 miljoen opbrengen.

Grote bijdragers zijn de kopers van externe harde schijven, die op jaarbasis ongeveer 6,4 miljoen taks betalen. Dan volgen de gsm's en smartphones met MP3 functie. Tegenwoordig vallen bijna alle gsm's in die categorie, behalve de ultragoedkope modellen. Onze schatting is hier ruw, omdat GfK Retail and Technology gsm's niet volgens geheugencapaciteit telt. Ook settopboxen zijn onderworpen aan de taks. Daarover hebben we geen aparte cijfers.

De taks werd vroeger vooral geheven op blanco cd's en dvd's. Die brachten in 2009 respectievelijk 15,07 en 9,88 procent minder op. Volgens algemeen directeur François Stroobant van Auvibel, de instantie die de taks int, zal de opbrengst van de thuiskopietaks dit jaar rond 20 miljoen euro liggen. "Dat moet ons ongeveer terugbrengen tot het niveau van 2007", zegt hij.

Omdat de taks op elektronische dragers gebaseerd is op de capaciteit van de gebruikte geheugens, die continu stijgt, zit Auvibel voor de nabije toekomst gebeiteld.

B.L.

Op basis van voorlopige cijfers van GfK Retail and Technology Belgium zou de nieuwe heffing op kopiëren voor eigen gebruik alleen al voor draagbare mediaspelers, gsm's, geheugenkaarten, USB-sticks en externe schijven in 2010 ongeveer 12,7 miljoen opbrengen. Grote bijdragers zijn de kopers van externe harde schijven, die op jaarbasis ongeveer 6,4 miljoen taks betalen. Dan volgen de gsm's en smartphones met MP3 functie. Tegenwoordig vallen bijna alle gsm's in die categorie, behalve de ultragoedkope modellen. Onze schatting is hier ruw, omdat GfK Retail and Technology gsm's niet volgens geheugencapaciteit telt. Ook settopboxen zijn onderworpen aan de taks. Daarover hebben we geen aparte cijfers. De taks werd vroeger vooral geheven op blanco cd's en dvd's. Die brachten in 2009 respectievelijk 15,07 en 9,88 procent minder op. Volgens algemeen directeur François Stroobant van Auvibel, de instantie die de taks int, zal de opbrengst van de thuiskopietaks dit jaar rond 20 miljoen euro liggen. "Dat moet ons ongeveer terugbrengen tot het niveau van 2007", zegt hij. Omdat de taks op elektronische dragers gebaseerd is op de capaciteit van de gebruikte geheugens, die continu stijgt, zit Auvibel voor de nabije toekomst gebeiteld. B.L.