Maandag had CEO Steve Ballmer van Microsoft nog onderstreept dat de evolutie van Windows Phone "gecontroleerd" zou verlopen.

"Ik kreeg langzamerhand de idee dat HTC de enige hardwarefabrikant was die Windows Phone nog serieus nam", zegt regionaal directeur Mark Moons van HTC Benelux. "Sinds de lancering in oktober hebben de A-merken 7 Windows Phone-toestellen uitgebracht. Vijf daarvan kwamen van HTC. Ik had wel eens mijn vragen bij de intenties van de andere merken".

Samsung en LG brachten tot nog toe elk één Windows-toestel uit. Niet verwonderlijk dat Moons blij is dat er een ander A-merk bijkomt. "Het fundament van een open operating system is de inzet van meerdere hardware partners. Dan wordt de content relevant en bereik je een bepaald volume. Eén fabrikant kan zo'n platform niet dragen," zegt hij.

HTC is de kleinste van de smartphone-producenten met ongeveer 10 procent van de Belgische markt en een klaar oog op het hogere segment, volgens Moons.

Weer enkel Android
De zes toestellen die HTC in Barcelona voorstelt, draaien op Android en hebben de eigen HTC Sense gebruikersinterface. Dat is een andere reden waarom Mark Moons Nokia graag naar het Windows Phone platform ziet komen. De Windows Phone gebruikerservaring is strikt vastgelegd, met specificaties voor het aantal knoppen en zelfs voor de hardware. "De komst van Nokia zal dat veranderen. Vanuit HTC zou ik dat toejuichen", voorspelt Moons. "Toen Google Android lanceerde was dat ook heel duidelijk een 'Google experience' met een standaard interface. Pas bij ons derde toestel is de HTC Sense gekomen, onze eigen 'experience' op Android. Voor een hardwarefabrikant is dat een gevoelig punt. Wij willen geen hardwareboer worden. Wij willen iets van onze eigen 'experience' kwijt aan de consument".

Flyer en Facebook
Op MWC 2011 loopt HTC vooral in de kijker met zijn twee "Facebook"-telefoons. De chat-telefoon ChaCha en de klavierloze Salsa - respectievelijk 299 en 379 euro - hebben een blauwe Facebook-knop, die oplicht als je content kan delen. Ze zijn in België pas vanaf juni en juli 2011 leverbaar.

De andere nieuwigheid is de Flyer, de eerste HTC tablet. Het is een kleine 7 inch tablet geworden die zich volgens de eerste promotie richt op gamers en in mei leverbaar is. HTC gaat samenwerken met de cloud gaming dienst OnLive, waarin Belgacom participeert. De servers komen trouwens in België, bevestigt Mark Moons.

Zakelijke gamer
Voor een gamingtablet heeft de Flyer wel een paar erg zakelijke attributen. HTC re-introduceert de stylus - een ding dat zelfs Microsoft begraven heeft. "Je kan documenten gewoon op het scherm handtekenen en terugsturen", lacht Mark Moons.
Maar HTC synchroniseert je schrijfsels ook met de kalenderfunctie en zelfs met gebruiksopneming, waardoor je in je nota's kunt teruggaan en horen wat er op dat punt werd gezegd. Er is ook ingebouwde integratie met de Evernote clouddienst.

B.L.

Maandag had CEO Steve Ballmer van Microsoft nog onderstreept dat de evolutie van Windows Phone "gecontroleerd" zou verlopen. "Ik kreeg langzamerhand de idee dat HTC de enige hardwarefabrikant was die Windows Phone nog serieus nam", zegt regionaal directeur Mark Moons van HTC Benelux. "Sinds de lancering in oktober hebben de A-merken 7 Windows Phone-toestellen uitgebracht. Vijf daarvan kwamen van HTC. Ik had wel eens mijn vragen bij de intenties van de andere merken". Samsung en LG brachten tot nog toe elk één Windows-toestel uit. Niet verwonderlijk dat Moons blij is dat er een ander A-merk bijkomt. "Het fundament van een open operating system is de inzet van meerdere hardware partners. Dan wordt de content relevant en bereik je een bepaald volume. Eén fabrikant kan zo'n platform niet dragen," zegt hij.HTC is de kleinste van de smartphone-producenten met ongeveer 10 procent van de Belgische markt en een klaar oog op het hogere segment, volgens Moons. Weer enkel Android De zes toestellen die HTC in Barcelona voorstelt, draaien op Android en hebben de eigen HTC Sense gebruikersinterface. Dat is een andere reden waarom Mark Moons Nokia graag naar het Windows Phone platform ziet komen. De Windows Phone gebruikerservaring is strikt vastgelegd, met specificaties voor het aantal knoppen en zelfs voor de hardware. "De komst van Nokia zal dat veranderen. Vanuit HTC zou ik dat toejuichen", voorspelt Moons. "Toen Google Android lanceerde was dat ook heel duidelijk een 'Google experience' met een standaard interface. Pas bij ons derde toestel is de HTC Sense gekomen, onze eigen 'experience' op Android. Voor een hardwarefabrikant is dat een gevoelig punt. Wij willen geen hardwareboer worden. Wij willen iets van onze eigen 'experience' kwijt aan de consument". Flyer en Facebook Op MWC 2011 loopt HTC vooral in de kijker met zijn twee "Facebook"-telefoons. De chat-telefoon ChaCha en de klavierloze Salsa - respectievelijk 299 en 379 euro - hebben een blauwe Facebook-knop, die oplicht als je content kan delen. Ze zijn in België pas vanaf juni en juli 2011 leverbaar. De andere nieuwigheid is de Flyer, de eerste HTC tablet. Het is een kleine 7 inch tablet geworden die zich volgens de eerste promotie richt op gamers en in mei leverbaar is. HTC gaat samenwerken met de cloud gaming dienst OnLive, waarin Belgacom participeert. De servers komen trouwens in België, bevestigt Mark Moons. Zakelijke gamer Voor een gamingtablet heeft de Flyer wel een paar erg zakelijke attributen. HTC re-introduceert de stylus - een ding dat zelfs Microsoft begraven heeft. "Je kan documenten gewoon op het scherm handtekenen en terugsturen", lacht Mark Moons. Maar HTC synchroniseert je schrijfsels ook met de kalenderfunctie en zelfs met gebruiksopneming, waardoor je in je nota's kunt teruggaan en horen wat er op dat punt werd gezegd. Er is ook ingebouwde integratie met de Evernote clouddienst. B.L.