Nog geen nieuwe raad voor telecomwaakhond BIPT

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Het nieuwe topmanagement van telecomwaakhond BIPT zal pas tegen de zomervakantie worden benoemd, schrijft minister De Croo aan CD&V-er Roel Deseyn.

De mandaten van de huidige toplui van toezichthouder BIPT liepen af op 15 november. Op 12 januari heeft de overheidsselectiedienst Selor de vier vacatures uitgeschreven. Kandidaten moesten zich ten laatste op 11 februari melden.

Het kabinet van de minister van Telecommunicatie, Alexander De Croo, had eerst gezegd dat tegen dan ook het selectiecomité zou zijn samengesteld.

Een koninklijk besluit legt die opdracht bij Selor, dat ook de voorzitter van het comité levert. Het comité moet twee externe experten in management en twee externe experten in de telecom- of postsector omvatten, telkens 50/50 verdeeld per taalrol. Selor moet de samenstelling van de selectiecommissie dan voorleggen aan minister De Croo, die de regeringsleden 7 werkdagen de tijd moet geven om leden te wraken. Selor moet dan een ander lid benoemen. De Croo kan zelf nog een bijkomend onafhankelijk niet-Nederlands of -Franstalig vakexpert aanduiden, mét een vertaler. Die expert neemt niet deel aan de deliberatie.

Op 15 februari, in de marge van de lancering van het Mobistar kabelaanbod, zei minister De Croo ons echter dat hij nog niets gehoord had over dat selectiecomité.

Nu schrijft hij in zijn antwoord op een parlementaire vraag van Roel Deseyn (CD&V) dat hij “tegen het zomerreces een nieuwe raad hoopt te benoemen”. Het KB geeft De Croo de macht om na een persoonlijk onderhoud zelf een keuze te maken uit de kandidaten die Selor geschikt acht.

“Dezelfde procedure is voor de selectie van de raadsleden van de (energieregulator) CREG van toepassing. Ze is recenter en heeft geen aanleiding gegeven tot een annulering van de benoeming, in tegenstelling tot de procedure van 2009”, verantwoordt De Croo de wijzigingen in de procedure, die met een koninklijk besluit in oktober zijn doorgevoerd.

De selectieprocedure uit 2009 gaf de politici veel minder macht, maar de benoemingen aan Franstalige kant werden in 2013 met succes aangevochten door twee voormalige raadsleden, die in 2009 als troostprijs nochtans de speciaal voor hen geschapen positie van “bijzondere opdrachthouder” hadden gekregen.

“De functie ‘bijzondere opdrachthouder’ wordt nu gebruikt om middenkader te creëren binnen BIPT”, antwoordde minister De Croo op de vraag van Roel Deseyn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content