"Disruptieve innovaties kunnen heel snel een totale herverkaveling teweeg brengen in sectoren," vertelt Hinssen. Dankzij de genetwerkte economie kan Airbnb marktaandeel van de hotelsector afsnoepen. Per dag bieden mensen die een kamer willen verhuren wereldwijd zo'n 250.000 slaapplaatsen aan. En door Uber zien taxichauffeurs hun business teloor gaan. Er zullen nog meer sectoren in nauwe schoenen komen door nieuwe technologie in een genetwerkte wereld. De banken zijn alvast ongerust.

"We hebben nog een heel archaïsche manier van betalen. Iedereen draagt een portefeuille waar je af en toe briefjes uit tevoorschijn haalt. Maar de generatie na ons gaat zoiets niet meer kennen. Er zal betaald worden met de smartphone of smartwatch," zegt Hinssen. Vandaag kan dat al. Apple Pay is sinds enkele weken actief in de Verenigde Staten. Met een druk op de knop van je smartphone kan je in elke winkel betalen. "Een bedrijf als Apple heeft zo'n schaalgrootte dat het wel eens heel hard kan gaan. Een bank van bij ons heeft niet die schaalgrootte om dezelfde wapens in de strijd te gooien. Bovendien zijn het ook heel logge structuren, waardoor ze niet kunnen anticiperen op de dingen die gaan gebeuren," meent Hinssen.

Er is mogelijk nog een andere uitdager op komst. Alibaba is momenteel het grootste e-commerce-platform in Azië, volgens Hinssen binnenkort zelfs van de hele wereld. "Alibaba is zopas begonnen met kredieten te verstrekken aan KMO's. Het bedrijf weet perfect wie kredietwaardig is en wie niet dankzij de handel op z'n platform. Die informatie is real time en dus van veel grotere waarde dan de vaak achterhaalde informatie waar traditionele banken het vandaag mee moeten doen. "

Peter Hinssen is te gast in Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur, op Kanaal Z.

"Disruptieve innovaties kunnen heel snel een totale herverkaveling teweeg brengen in sectoren," vertelt Hinssen. Dankzij de genetwerkte economie kan Airbnb marktaandeel van de hotelsector afsnoepen. Per dag bieden mensen die een kamer willen verhuren wereldwijd zo'n 250.000 slaapplaatsen aan. En door Uber zien taxichauffeurs hun business teloor gaan. Er zullen nog meer sectoren in nauwe schoenen komen door nieuwe technologie in een genetwerkte wereld. De banken zijn alvast ongerust. "We hebben nog een heel archaïsche manier van betalen. Iedereen draagt een portefeuille waar je af en toe briefjes uit tevoorschijn haalt. Maar de generatie na ons gaat zoiets niet meer kennen. Er zal betaald worden met de smartphone of smartwatch," zegt Hinssen. Vandaag kan dat al. Apple Pay is sinds enkele weken actief in de Verenigde Staten. Met een druk op de knop van je smartphone kan je in elke winkel betalen. "Een bedrijf als Apple heeft zo'n schaalgrootte dat het wel eens heel hard kan gaan. Een bank van bij ons heeft niet die schaalgrootte om dezelfde wapens in de strijd te gooien. Bovendien zijn het ook heel logge structuren, waardoor ze niet kunnen anticiperen op de dingen die gaan gebeuren," meent Hinssen. Er is mogelijk nog een andere uitdager op komst. Alibaba is momenteel het grootste e-commerce-platform in Azië, volgens Hinssen binnenkort zelfs van de hele wereld. "Alibaba is zopas begonnen met kredieten te verstrekken aan KMO's. Het bedrijf weet perfect wie kredietwaardig is en wie niet dankzij de handel op z'n platform. Die informatie is real time en dus van veel grotere waarde dan de vaak achterhaalde informatie waar traditionele banken het vandaag mee moeten doen. "Peter Hinssen is te gast in Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur, op Kanaal Z.