Mozilla Foundation is de organisatie achter de populaire browser Firefox. Voormalig vicepresident Bart Decrem van Disney leidde in 2004 nog de lanceringscampagne van die software. Firefox claimt nu 500 miljoen gebruikers.

Volgens executive director Mark Surman van de Mozilla Foundation hebben in december ruim 110.000 schenkers uit 141 landen 1,2 miljoen dollar (880.000 euro) bijeengebracht voor de stichting. Mozilla heeft dus vooral kleine giften gekregen - 8 euro - van een groot aantal bijdragers. Mogelijk hebben de Snowden-onthullingen daar een rol gespeeld. Mozilla was een van de organisaties achter de Stop Watching Us-petitie, die tot nog toe 590.000 handtekeningen verzamelde.

Niet dat de stichting van giften afhankelijk is voor haar werk. Zij kreeg in 2012 2,5 miljoen dollar aan dividenden van haar commerciële tak, de Mozilla Corporation. Die is verantwoordelijk voor alle ontwikkelingen, marketing en distributie. De Corporation betaalt sinds eind 2012 ook nog eens 2 procent van haar netto omzet voor het gebruik van de handelsmerken van de stichting. Voor 2013 verwachtte de stichting daar 6 miljoen dollar aan te verdienen.

Het gros van de 311 miljoen dollar (228 miljoen euro) inkomsten van de Foundation en de Corporation samen, geconsolideerd, kwam in 2012 uit royalty's - bijna 305 miljoen dollar. Die inde Mozilla van "zoekmachines en informatieleveranciers op basis van de activiteit van eindgebruikers", zegt het jaarverslag. In de praktijk komt dat bedrag bijna integraal van Google, dat volgens Wikipedia in 2011 zijn contract met Mozilla nog minstens tot november 2014 verlengde.

Het voorbije jaar werkte Mozilla zich vooral in het nieuws met zijn Firefox OS voor goedkope smartphones, dat in februari op het Mobile World Congress in Barcelona is voorgesteld. Vier operatoren hebben tot nog toe Firefox OS smartphones van ZTE, LG en Alcatel One Touch (TCL) uitgebracht in 14 landen.

Mozilla Foundation is de organisatie achter de populaire browser Firefox. Voormalig vicepresident Bart Decrem van Disney leidde in 2004 nog de lanceringscampagne van die software. Firefox claimt nu 500 miljoen gebruikers. Volgens executive director Mark Surman van de Mozilla Foundation hebben in december ruim 110.000 schenkers uit 141 landen 1,2 miljoen dollar (880.000 euro) bijeengebracht voor de stichting. Mozilla heeft dus vooral kleine giften gekregen - 8 euro - van een groot aantal bijdragers. Mogelijk hebben de Snowden-onthullingen daar een rol gespeeld. Mozilla was een van de organisaties achter de Stop Watching Us-petitie, die tot nog toe 590.000 handtekeningen verzamelde. Niet dat de stichting van giften afhankelijk is voor haar werk. Zij kreeg in 2012 2,5 miljoen dollar aan dividenden van haar commerciële tak, de Mozilla Corporation. Die is verantwoordelijk voor alle ontwikkelingen, marketing en distributie. De Corporation betaalt sinds eind 2012 ook nog eens 2 procent van haar netto omzet voor het gebruik van de handelsmerken van de stichting. Voor 2013 verwachtte de stichting daar 6 miljoen dollar aan te verdienen. Het gros van de 311 miljoen dollar (228 miljoen euro) inkomsten van de Foundation en de Corporation samen, geconsolideerd, kwam in 2012 uit royalty's - bijna 305 miljoen dollar. Die inde Mozilla van "zoekmachines en informatieleveranciers op basis van de activiteit van eindgebruikers", zegt het jaarverslag. In de praktijk komt dat bedrag bijna integraal van Google, dat volgens Wikipedia in 2011 zijn contract met Mozilla nog minstens tot november 2014 verlengde.Het voorbije jaar werkte Mozilla zich vooral in het nieuws met zijn Firefox OS voor goedkope smartphones, dat in februari op het Mobile World Congress in Barcelona is voorgesteld. Vier operatoren hebben tot nog toe Firefox OS smartphones van ZTE, LG en Alcatel One Touch (TCL) uitgebracht in 14 landen.