Mondial Telecom breidt internettelefonie uit naar Android-gsm’s

Het Brusselse Mondial Telecom gaat vanaf maart zijn “Cherry”-dienst uitbreiden naar smartphones onder Android. De Cherry-dienst van Mondial combineert internettelefonie en gsm op één toestel.

Het mobieltje zelf kiest de beste optie. “De besparing ligt tussen 40 en 60 procent”, zegt technisch directeur Davy Van De Moere van Mondial Telecom, verwijzend naar een half jaar ervaring met de dienst. Mondial Telecom is een virtuele mobiele operator op het Base-netwerk.

Bedreiging voor mobiele operatoren

Internettelefonie op mobieltjes is al jaren een monster van Loch Ness. Vele operatoren zijn actieve tegenstanders. Nokia gooide vorig jaar in Barcelona nog water over een geplande aankondiging om Skype op Nokia smartphones vooraf te installeren, na gegrom uit operatorhoek.

Maar het tij is aan het keren. Analisten van de Royal Bank of Scotland raadden vorige maand de louter mobiele operator Vodafone af. Zij voorspellen dat een deel van de huidige mobiele trafiek naar internet verschuift.

Verizon Wireless, de grootste Amerikaanse mobiele operator, kondigde hier aan dat het met Skype gaat samenwerken voor Skype-naar-Skype oproepen en andere diensten. Dat is een middenweg. Verizon blijft de Skype-oproepen over zijn eigen netwerk sturen naar het netwerk van Skype.

Cherry 2.0

Cherry van Mondial Telecom gaat verder en werkt gewoon via draadloos internet (WiFi). Dat zet de mobiele operatoren iets meer buiten spel.

Smartphones met de Cherry-software schakelen automatisch van gsm naar internettelefonie zodra de WiFi-verbinding voldoende kwaliteit heeft. En omgekeerd. Mondial Telecom engageerde al in juli van vorig jaar de eerste beta-testers van het product, dat toen alleen op enkele populaire Symbian-smartphones beschikbaar was. De software kwam toen van het Ierse Cicero Networks. De dienst had beperkingen – hij schakelde bijvoorbeeld niet automatisch terug van gsm naar wifi. Oproepers via wifi waren ook moeilijk aan de contacts-database toe te voegen. Het was ook een gedoe om de versleuteling van de WiFi-verbinding in te stellen.
De tweede versie, die zowel op Symbian als op Android verschijnt, is ontwikkeld met eigen programmeurs. “Geen ingehuurde krachten. Echt op de payroll”, zegt Davy Van De Moere van Mondial Telecom.

Geen antwoord op roaming

Een uitweg uit de hoge roamingkosten is Cherry nog niet. De besparingen komen uit de vaststelling dat 40 tot 60 procent van het gsm-gebruik thuis of op het werk gebeurt, waar het gemakkelijk is om een WiFi-verbinding te hebben. Voor gebruik onderweg onderhandelt Mondial Telecom al geruime tijd met diensten als The Cloud of Boing, die grootschalige netwerken van betalende WiFi-hotspots uitbaten. “Uiteraard zullen onze abonnees op die hotspots getarifeerd worden, maar wij denken dat ons tarief maar een twintigste zal zijn van gsm”, zegt Van De Moere. Hij denkt dat het voordeel van WiFi-bellen onderweg voor de meeste klanten beperkt zal zijn.

Bekende investeerders

Mondial Telecom trok vorig jaar zijn kapitaal op van 1 naar 3 miljoen euro en fuseerde in november met de inkoopcentrale HappyMany. Achter het bedrijf gaan bekende namen schuil. Hoofdfinancier en voorzitter is José Zurstrassen, een voormalig investeerder in Keytrade Bank en de broer van Jean-Guillaume Zurstrassen (Ogone, Tunz). Alain Deneef, voormalig Belgacom-directeur, is bestuurder. Bernard de Burlin, voordien van HappyMany, is gedelegeerd bestuurder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content