Dankzij een beslissing van de Belgische regulatoren eind 2010, mag Mobistar later dit jaar onder eigen merk internet en televisie verkopen op basis van de kabel van Telenet en VOO. "Technisch zijn we er helemaal klaar voor", verzekerde CEO Jean-Marc Harion bij de bekendmaking van de jaarcijfers 2014. De test in Charleroi wordt uitgebreid met Luik en daarna Vlaanderen. Maar de 200 huidige testgebruikers krijgen niet de definitieve modem en settopbox te zien, zegt chief operating officer Jeremie Dutray. Evenmin kijken ze naar het definitieve tv-aanbod. Zij hebben nog geen video on demand of betaal-tv. Mobistar wil zijn kaarten zoveel mogelijk gedekt houden, om te verhinderen dat de kabelaars al te gemakkelijk op hun nieuwe concurrent kunnen anticiperen. Volgens Jean-Marc Harion zou "90 procent" van de testgebruikers de dienst aan anderen aanraden. "Het enige wat we kunnen zeggen is dat het aanbod differentiërend zal zijn", zei Jeremie Dutray.

Nieuwe groothandelsprijs

De lancering wordt opgehouden door een discussie met de telecomtoezichthouder BIPT over de prijs die de kabelaars aan Mobistar mogen aanrekenen. Dat wordt een 'retail-minus"-formule. Basis is de prijs van de triple-playbundels van de kabelbedrijven. Daar gaat de btw en de prijs voor vaste telefonie vanaf en dan een korting van 23 procent. Dat zou dan de groothandelsprijs worden die Mobistar aan de kabelbedrijven betaalt voor hun dienst. Maar volgens Jean-Marc Harion moet daar nog een reeks andere kosten uit, zoals de decoder- en modemhuur, het inbegrepen gebruik van wifi thuis en buitenshuis of het recht om op een tweede scherm te kijken. Ook de promotieprijzen van de kabelaars moeten mee in het bad. "Alle kosten die niet gereguleerd zijn moeten uit die bundelprijzen", vindt Harion. Hij verwacht dat het BIPT zijn prijsvoorstel zal herzien tegen april. Daarna volgt een consultatie en dan de officiële bekendmaking. Pas daarna kan Mobistar met de verkoop beginnen. Harion betreurde dat Mobistar door de discussie over de prijs nog altijd niet kan starten met zijn kabelaanbod. "Dat had niet het geval mogen zijn," zei hij.

Alpha Networks levert de beheersystemen voor de interactieve en betaal-tv-diensten en is de systeemintegrator van het aanbod. De gebruikersinterface komt van het Limburgse Zappware. De settopbox komt van het Franse Siligence.

Dankzij een beslissing van de Belgische regulatoren eind 2010, mag Mobistar later dit jaar onder eigen merk internet en televisie verkopen op basis van de kabel van Telenet en VOO. "Technisch zijn we er helemaal klaar voor", verzekerde CEO Jean-Marc Harion bij de bekendmaking van de jaarcijfers 2014. De test in Charleroi wordt uitgebreid met Luik en daarna Vlaanderen. Maar de 200 huidige testgebruikers krijgen niet de definitieve modem en settopbox te zien, zegt chief operating officer Jeremie Dutray. Evenmin kijken ze naar het definitieve tv-aanbod. Zij hebben nog geen video on demand of betaal-tv. Mobistar wil zijn kaarten zoveel mogelijk gedekt houden, om te verhinderen dat de kabelaars al te gemakkelijk op hun nieuwe concurrent kunnen anticiperen. Volgens Jean-Marc Harion zou "90 procent" van de testgebruikers de dienst aan anderen aanraden. "Het enige wat we kunnen zeggen is dat het aanbod differentiërend zal zijn", zei Jeremie Dutray. De lancering wordt opgehouden door een discussie met de telecomtoezichthouder BIPT over de prijs die de kabelaars aan Mobistar mogen aanrekenen. Dat wordt een 'retail-minus"-formule. Basis is de prijs van de triple-playbundels van de kabelbedrijven. Daar gaat de btw en de prijs voor vaste telefonie vanaf en dan een korting van 23 procent. Dat zou dan de groothandelsprijs worden die Mobistar aan de kabelbedrijven betaalt voor hun dienst. Maar volgens Jean-Marc Harion moet daar nog een reeks andere kosten uit, zoals de decoder- en modemhuur, het inbegrepen gebruik van wifi thuis en buitenshuis of het recht om op een tweede scherm te kijken. Ook de promotieprijzen van de kabelaars moeten mee in het bad. "Alle kosten die niet gereguleerd zijn moeten uit die bundelprijzen", vindt Harion. Hij verwacht dat het BIPT zijn prijsvoorstel zal herzien tegen april. Daarna volgt een consultatie en dan de officiële bekendmaking. Pas daarna kan Mobistar met de verkoop beginnen. Harion betreurde dat Mobistar door de discussie over de prijs nog altijd niet kan starten met zijn kabelaanbod. "Dat had niet het geval mogen zijn," zei hij. Alpha Networks levert de beheersystemen voor de interactieve en betaal-tv-diensten en is de systeemintegrator van het aanbod. De gebruikersinterface komt van het Limburgse Zappware. De settopbox komt van het Franse Siligence.