Microsoft investeert 300 miljoen dollar (227 miljoen euro) in de Amerikaanse keten van boekenwinkels Barnes & Noble, die met de tablet Nook het vuur aan de schenen legt van Apple (iPad) en Amazon (Kindle).

Met de investering richten beide partners een dochtermaatschappij op, die zich richt op de elektronische boeken. Microsoft krijgt voor zijn miljoenen dan een aandeel van 17,6 procent in de nog naamloze firma. Barnes & Noble heeft de overige 82,4 procent.

"We staan aan de drempel van een revolutie voor het lezen", legt Microsoft-manager Andy Lees uit.

Een verbinding tussen het komende Microsoft-besturingssysteem voor computers en tablets, Windows 8, en de Nook-webwinkel is een van de eerste vruchten van het partnerschap.

Het aandeel van Barnes & Noble verdubbelde bijna na de bekendmaking van het nieuws, dat van Microsoft bleef onveranderd.

Rechtszaak

Vorig jaar spande Microsoft nog een rechtszaak in tegen Barnes & Noble. Twee leestoestellen van de boekhandel draaien immers op het Android-besturingssysteem van Google, waarbij volgens Microsoft patenten geschonden werden. Barnes & Noble krijgt nu een licentie van de telecomreus, waarmee een einde komt aan de patentzaak.

De financiële injectie van Microsoft vindt niet per toeval net nu plaats. De Amerikaanse en Europese concurrentiewaakhonden namen Apple en een reeks grote uitgeverijen recent nog onder vuur wegens vermoedelijke prijsafspraken bij elektronische boeken. (Belga/KVDA)

Microsoft investeert 300 miljoen dollar (227 miljoen euro) in de Amerikaanse keten van boekenwinkels Barnes & Noble, die met de tablet Nook het vuur aan de schenen legt van Apple (iPad) en Amazon (Kindle). Met de investering richten beide partners een dochtermaatschappij op, die zich richt op de elektronische boeken. Microsoft krijgt voor zijn miljoenen dan een aandeel van 17,6 procent in de nog naamloze firma. Barnes & Noble heeft de overige 82,4 procent. "We staan aan de drempel van een revolutie voor het lezen", legt Microsoft-manager Andy Lees uit. Een verbinding tussen het komende Microsoft-besturingssysteem voor computers en tablets, Windows 8, en de Nook-webwinkel is een van de eerste vruchten van het partnerschap. Het aandeel van Barnes & Noble verdubbelde bijna na de bekendmaking van het nieuws, dat van Microsoft bleef onveranderd. Rechtszaak Vorig jaar spande Microsoft nog een rechtszaak in tegen Barnes & Noble. Twee leestoestellen van de boekhandel draaien immers op het Android-besturingssysteem van Google, waarbij volgens Microsoft patenten geschonden werden. Barnes & Noble krijgt nu een licentie van de telecomreus, waarmee een einde komt aan de patentzaak. De financiële injectie van Microsoft vindt niet per toeval net nu plaats. De Amerikaanse en Europese concurrentiewaakhonden namen Apple en een reeks grote uitgeverijen recent nog onder vuur wegens vermoedelijke prijsafspraken bij elektronische boeken. (Belga/KVDA)