Terwijl de Belgische banken de mobiele betaalapps van Bancontact en Sixdots in stelling brengen, sluipt de Zweedse dienstverlener Seamless via McDonald's in België binnen.

Seamless is het beursgenoteerde bedrijf achter het betalingssysteem SEQR (spreek uit secure), dat hoofdzakelijk al in zijn thuisland Zweden wordt gebruikt.

Oorspronkelijk zou SEQR met de steun van bpost bank op de Belgische markt komen. Dat was in november samen met bpost bank aangekondigd. Voorlopig gaat dat niet door. Bpost bank heeft zich sindsdien bij de mobiele betaalinitiatieven van Bancontact en Sixdots aangesloten. "In het licht van deze ontwikkelingen op de markt werd de rol van bpost bank als partner voor SEQR in België herzien", mailt de woordvoerder van bpost bank droogjes.

SEQR blijft echter wel degelijk doorgaan in België. Met zijn pilootklant McDonald's werkt SEQR niet via een bepaalde bank, maar gebruikt het systeem van domiciliëring. "Je geeft SEQR toelating om het geld van je rekening te halen. Vooraf is er een procedure om te certifiëren dat je houder bent van die rekening", zegt Kristel Muls van McDonald's. De hamburgerketen verwacht dat de kosten van de transactie de helft lager zijn dan voor een traditionele Bancontact-betaling, omdat er een tussenpersoon minder is. "Je hebt ook geen terminal nodig", zegt Muls. De restaurantketen gebruikt SEQR al in Zweden, waar de toepassing in de McDonald's-app is verwerkt. Als de testen positief zijn, wil McDonald's in september de nieuwe betaalmogelijkheid aanbieden in al zijn Belgische vestigingen. Tegen dan zullen nog andere retailers met SEQR in zee gaan, verwacht Muls.

Hoe het werkt

Voor de consument lijkt SEQR sterk op de app van Bancontact/MisterCash. Om te betalen moet zowel de klant als de handelaar aangemeld zijn bij SEQR. De klant scant de QR-code die op de kassa is aangebracht en valideert het bedrag met zijn pincode. Achter de schermen heeft Seamless ondertussen de QR-code van de kassa gevalideerd, het betalingsbedrag aan de kassa gevraagd en naar de app doorgestuurd, de klantgegevens gevalideerd en gewacht op de bevestiging met de pincode.

Getrouwheidskaarten en kortingsbonnen kunnen direct in rekening worden gebracht. Een digitaal kassaticket verschijnt in de app op het mobieltje. SEQR werkt op dezelfde manier trouwens voor onlinebetalingen via het internet.

Deze week in Trends: de Belgische banken proberen met hun nieuwe mobiele betaalapps de markt af te schermen.

Terwijl de Belgische banken de mobiele betaalapps van Bancontact en Sixdots in stelling brengen, sluipt de Zweedse dienstverlener Seamless via McDonald's in België binnen. Seamless is het beursgenoteerde bedrijf achter het betalingssysteem SEQR (spreek uit secure), dat hoofdzakelijk al in zijn thuisland Zweden wordt gebruikt. Oorspronkelijk zou SEQR met de steun van bpost bank op de Belgische markt komen. Dat was in november samen met bpost bank aangekondigd. Voorlopig gaat dat niet door. Bpost bank heeft zich sindsdien bij de mobiele betaalinitiatieven van Bancontact en Sixdots aangesloten. "In het licht van deze ontwikkelingen op de markt werd de rol van bpost bank als partner voor SEQR in België herzien", mailt de woordvoerder van bpost bank droogjes. SEQR blijft echter wel degelijk doorgaan in België. Met zijn pilootklant McDonald's werkt SEQR niet via een bepaalde bank, maar gebruikt het systeem van domiciliëring. "Je geeft SEQR toelating om het geld van je rekening te halen. Vooraf is er een procedure om te certifiëren dat je houder bent van die rekening", zegt Kristel Muls van McDonald's. De hamburgerketen verwacht dat de kosten van de transactie de helft lager zijn dan voor een traditionele Bancontact-betaling, omdat er een tussenpersoon minder is. "Je hebt ook geen terminal nodig", zegt Muls. De restaurantketen gebruikt SEQR al in Zweden, waar de toepassing in de McDonald's-app is verwerkt. Als de testen positief zijn, wil McDonald's in september de nieuwe betaalmogelijkheid aanbieden in al zijn Belgische vestigingen. Tegen dan zullen nog andere retailers met SEQR in zee gaan, verwacht Muls. Hoe het werktVoor de consument lijkt SEQR sterk op de app van Bancontact/MisterCash. Om te betalen moet zowel de klant als de handelaar aangemeld zijn bij SEQR. De klant scant de QR-code die op de kassa is aangebracht en valideert het bedrag met zijn pincode. Achter de schermen heeft Seamless ondertussen de QR-code van de kassa gevalideerd, het betalingsbedrag aan de kassa gevraagd en naar de app doorgestuurd, de klantgegevens gevalideerd en gewacht op de bevestiging met de pincode.Getrouwheidskaarten en kortingsbonnen kunnen direct in rekening worden gebracht. Een digitaal kassaticket verschijnt in de app op het mobieltje. SEQR werkt op dezelfde manier trouwens voor onlinebetalingen via het internet. Deze week in Trends: de Belgische banken proberen met hun nieuwe mobiele betaalapps de markt af te schermen.