Tussen 9 en 11 mei doet de European Tech Tour Association nog eens de Benelux aan met een "France & Benelux Tech Tour". Dat is zes jaar geleden. Dergelijke Tech Tours brengen innovatieve bedrijven samen met een select gezelschap van grote investeerders en multinationals, die minstens 3500 euro per zitje betalen voor het privilegie. In 2006 trok Barend Van den Brande van Big Bang Ventures de organisatie aan Belgische kant.

Deze keer is dat Jurgen Ingels, de co-oprichter en financieel directeur van financiëel softwarebedrijf Clear2Pay. Ingels: "Zes jaar geleden heb ik daar zelf Clear2Pay gepresenteerd. Je krijgt er een half uur of drie kwartier voor een zaal vol durfkapitaalverschaffers. Daarvoor moet je anders naar Londen of Parijs. Je haalt daar misschien ter plekke geen geld op, maar je zet je bedrijf wèl in de schijnwerpers. Later kan je gemakkelijker bij die venture capitalists aankloppen".

Ingels is in zijn Dexia Ventures-periode nog zelf actief geweest als investeringsmanager en werkt ook als business angel. Hij heeft zich de Tech Tour aangetrokken "omdat het iets plezant is, dat ook nog eens toegevoegde waarde heeft voor andere bedrijven".

Mee in de organisatie zit Brigitte Boone, die verantwoordelijk is voor het selectiecomité. Boone is voormalig CEO van Fortis Merchant Bank en bestuurder of adviseur bij high-tech bedrijven als imec, Newtec, ibbt of Right Brain Interface, onder andere. Van Belgische kant zitten in het selectiecomité naast Boone ook Barend Van den Brande van Hummingbird Ventures, Raf Moons van BNP Paribas Fortis en Katrin Geyskens van Quest Management. Aan Franse kant is Auriga-partner François Lainee de president van het evenement, met voormalig Sofinnova-investeringsmanager Olivier Protard als verantwoordelijke voor het selectiecomité.

Ook voor spin-offs

De Tech Tour mikt op een breed gamma sectoren: elektronica, ICT, nieuwe materialen, hernieuwbare energie, schone technologie en medische instrumenten. Overwegend kijkt de jury naar firma's die klaar zijn voor internationale expansie, maar ook naar spin-offs van onderzoekscentra die zaaikapitaal zoeken of naar early stage bedrijven die al een afgewerkt product voorleggen.

In totaal worden uit de Benelux en Frankrijk een 25-tal bedrijven uitgekozen om zich te presenteren. Kandidaatstellingen kunnen nog tot 16 maart. Voor de kandidaten zelf is deelname aan de procedure kosteloos.

In 2006 waren de Belgische firma's op het podium: Alterface, AsicAhead, Business Architects, Clear2Pay, FinArch, Gemidis, GlobalCollect, Language & Computing, Metris en Qlayer.

De European Tech Tour Association is een Zwitserse vzw die in 1998 is opgericht door Sven Lingjaerde (ex-Vision Capital) . Zij neemt zich voor om voortaan elke drie jaar de Benelux aan te doen. (B.L.)

Tussen 9 en 11 mei doet de European Tech Tour Association nog eens de Benelux aan met een "France & Benelux Tech Tour". Dat is zes jaar geleden. Dergelijke Tech Tours brengen innovatieve bedrijven samen met een select gezelschap van grote investeerders en multinationals, die minstens 3500 euro per zitje betalen voor het privilegie. In 2006 trok Barend Van den Brande van Big Bang Ventures de organisatie aan Belgische kant. Deze keer is dat Jurgen Ingels, de co-oprichter en financieel directeur van financiëel softwarebedrijf Clear2Pay. Ingels: "Zes jaar geleden heb ik daar zelf Clear2Pay gepresenteerd. Je krijgt er een half uur of drie kwartier voor een zaal vol durfkapitaalverschaffers. Daarvoor moet je anders naar Londen of Parijs. Je haalt daar misschien ter plekke geen geld op, maar je zet je bedrijf wèl in de schijnwerpers. Later kan je gemakkelijker bij die venture capitalists aankloppen". Ingels is in zijn Dexia Ventures-periode nog zelf actief geweest als investeringsmanager en werkt ook als business angel. Hij heeft zich de Tech Tour aangetrokken "omdat het iets plezant is, dat ook nog eens toegevoegde waarde heeft voor andere bedrijven". Mee in de organisatie zit Brigitte Boone, die verantwoordelijk is voor het selectiecomité. Boone is voormalig CEO van Fortis Merchant Bank en bestuurder of adviseur bij high-tech bedrijven als imec, Newtec, ibbt of Right Brain Interface, onder andere. Van Belgische kant zitten in het selectiecomité naast Boone ook Barend Van den Brande van Hummingbird Ventures, Raf Moons van BNP Paribas Fortis en Katrin Geyskens van Quest Management. Aan Franse kant is Auriga-partner François Lainee de president van het evenement, met voormalig Sofinnova-investeringsmanager Olivier Protard als verantwoordelijke voor het selectiecomité. Ook voor spin-offs De Tech Tour mikt op een breed gamma sectoren: elektronica, ICT, nieuwe materialen, hernieuwbare energie, schone technologie en medische instrumenten. Overwegend kijkt de jury naar firma's die klaar zijn voor internationale expansie, maar ook naar spin-offs van onderzoekscentra die zaaikapitaal zoeken of naar early stage bedrijven die al een afgewerkt product voorleggen. In totaal worden uit de Benelux en Frankrijk een 25-tal bedrijven uitgekozen om zich te presenteren. Kandidaatstellingen kunnen nog tot 16 maart. Voor de kandidaten zelf is deelname aan de procedure kosteloos. In 2006 waren de Belgische firma's op het podium: Alterface, AsicAhead, Business Architects, Clear2Pay, FinArch, Gemidis, GlobalCollect, Language & Computing, Metris en Qlayer. De European Tech Tour Association is een Zwitserse vzw die in 1998 is opgericht door Sven Lingjaerde (ex-Vision Capital) . Zij neemt zich voor om voortaan elke drie jaar de Benelux aan te doen. (B.L.)