Behalve jobcreatie kan digitalisering volgens het rapport ook de economische activiteit in ons land stimuleren. "Investeringen in digitalisering kunnen de bbp-aangroei met 55 procent versnellen tegen 2020", zegt Filiep Deforche, senior partner van BCG. "Een geïmplementeerde Europese digitale eenheidsmarkt kan daar nog eens 53 procent bij doen. In totaal spreken we van een toename van 45 miljard euro."

Digitale ondernemerschap aanmoedigen

Om dat alles te kunnen bereiken, is er een "bredere blauwdruk" nodig. Daarbij moet België onder meer focussen op het aanmoedigen van digitaal ondernemerschap en de digitalisering van kmo's. "De relatief conservatieve mentaliteit in België op het vlak van ondernemerschap en digitalisering moet daarvoor worden aangepakt", stelt het rapport.

Daarnaast moet ons land ook inzetten op het aantrekken van internationaal groeikapitaal en raadt de BCG aan om de leerplannen van lagere en middelbare scholen "regelmatig en proactief" te herzien om mee te zijn met digitale veranderingen. Dat is noodzakelijk om te voldoen aan de noden van de arbeidsmarkt. "België hinkt namelijk achterop wat betreft STEM-richtingen en digitale vaardigheden in de beroepsbevolking."

Voor minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) toont het rapport aan dat de ontwikkeling van de digitale economie bepalend is voor onze toekomstige welvaart. "Bedrijven en overheden moeten lef en ambitie tonen. België kan een van de leidende landen in Europa worden, maar dan moeten we resoluut durven gaan voor een vernieuwing van onze economie", zegt hij. "Tegelijk zal ons land binnen de EU een van de trekkers blijven voor de uitbouw van de digitale eenheidsmarkt."(Belga/NS)

Behalve jobcreatie kan digitalisering volgens het rapport ook de economische activiteit in ons land stimuleren. "Investeringen in digitalisering kunnen de bbp-aangroei met 55 procent versnellen tegen 2020", zegt Filiep Deforche, senior partner van BCG. "Een geïmplementeerde Europese digitale eenheidsmarkt kan daar nog eens 53 procent bij doen. In totaal spreken we van een toename van 45 miljard euro." Om dat alles te kunnen bereiken, is er een "bredere blauwdruk" nodig. Daarbij moet België onder meer focussen op het aanmoedigen van digitaal ondernemerschap en de digitalisering van kmo's. "De relatief conservatieve mentaliteit in België op het vlak van ondernemerschap en digitalisering moet daarvoor worden aangepakt", stelt het rapport. Daarnaast moet ons land ook inzetten op het aantrekken van internationaal groeikapitaal en raadt de BCG aan om de leerplannen van lagere en middelbare scholen "regelmatig en proactief" te herzien om mee te zijn met digitale veranderingen. Dat is noodzakelijk om te voldoen aan de noden van de arbeidsmarkt. "België hinkt namelijk achterop wat betreft STEM-richtingen en digitale vaardigheden in de beroepsbevolking." Voor minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) toont het rapport aan dat de ontwikkeling van de digitale economie bepalend is voor onze toekomstige welvaart. "Bedrijven en overheden moeten lef en ambitie tonen. België kan een van de leidende landen in Europa worden, maar dan moeten we resoluut durven gaan voor een vernieuwing van onze economie", zegt hij. "Tegelijk zal ons land binnen de EU een van de trekkers blijven voor de uitbouw van de digitale eenheidsmarkt."(Belga/NS)