De opdrachthoudende vereniging Integan, die in 13 gemeenten in Antwerpen en omgeving de kabelcommunicatienetwerken uitbouwt en onderhoudt, heeft zopas haar jaarverslag gepubliceerd. De opbrengsten van de intercommunale bleven stabiel op 18,4 miljoen euro, maar de nettowinst daalde fors van 6,5 naar 1,96 miljoen.

De belangrijkste reden was de provisie van 5,531 miljoen euro die Integan aanlegde voor "juridische geschillen". De toelichting verwijst naar de gedingen die Proximus op 1 oktober 2008 aanspande tegen de beslissing van Integan om Telenet een erfpacht op zijn netwerk toe te kennen en de klantenportefeuille aan Telenet te verkopen.

Het Europees Hof van Justitie oordeelde in 2013 dat Integan en de andere verkopers in de fout waren gegaan. De Belgische Raad van State vernietigde in 2014 de beslissingen van de raad van bestuur van Integan om geen marktbevraging te organiseren, niet met Proximus te onderhandelen en met Telenet een contract te sluiten.

Proximus wil nu een schadevergoeding voor het nadeel dat het naar zijn zeggen heeft geleden. De procedure is nog aan de gang, maar de nationale operator heeft de veronderstelde schade nu wel begroot. Daarom heeft Integan in zijn boekhouding daarvoor voorzichtigheidshalve een bedrag opzijgezet. Integan schrijft niet letterlijk dat de voorziening van 5,531 miljoen euro enkel bedoeld is voor de rechtszaak met Proximus, maar het jaarverslag maakt geen melding van andere geschillen.

Bij Integan was niemand bereikbaar voor commentaar. Integan voert de overeenkomsten met Telenet wel gewoon verder uit. Ondanks de tegenvallende winst keert Integan 4 miljoen euro dividend uit.

De opdrachthoudende vereniging Integan, die in 13 gemeenten in Antwerpen en omgeving de kabelcommunicatienetwerken uitbouwt en onderhoudt, heeft zopas haar jaarverslag gepubliceerd. De opbrengsten van de intercommunale bleven stabiel op 18,4 miljoen euro, maar de nettowinst daalde fors van 6,5 naar 1,96 miljoen.De belangrijkste reden was de provisie van 5,531 miljoen euro die Integan aanlegde voor "juridische geschillen". De toelichting verwijst naar de gedingen die Proximus op 1 oktober 2008 aanspande tegen de beslissing van Integan om Telenet een erfpacht op zijn netwerk toe te kennen en de klantenportefeuille aan Telenet te verkopen.Het Europees Hof van Justitie oordeelde in 2013 dat Integan en de andere verkopers in de fout waren gegaan. De Belgische Raad van State vernietigde in 2014 de beslissingen van de raad van bestuur van Integan om geen marktbevraging te organiseren, niet met Proximus te onderhandelen en met Telenet een contract te sluiten.Proximus wil nu een schadevergoeding voor het nadeel dat het naar zijn zeggen heeft geleden. De procedure is nog aan de gang, maar de nationale operator heeft de veronderstelde schade nu wel begroot. Daarom heeft Integan in zijn boekhouding daarvoor voorzichtigheidshalve een bedrag opzijgezet. Integan schrijft niet letterlijk dat de voorziening van 5,531 miljoen euro enkel bedoeld is voor de rechtszaak met Proximus, maar het jaarverslag maakt geen melding van andere geschillen.Bij Integan was niemand bereikbaar voor commentaar. Integan voert de overeenkomsten met Telenet wel gewoon verder uit. Ondanks de tegenvallende winst keert Integan 4 miljoen euro dividend uit.