Grootste softwareleveranciers aan het onderwijs fuseren

Arne Vandendriessche en Paul Steenbergen © Thomas De Boever
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Signpost-groep, die ook Academic Software runt, neemt de softwarecontracten voor het onderwijs over van het Leuvense Sumika, haar grootste concurrent.

Signpost en Sumika hebben elkaar jarenlang beconcurreerd bij groepsaankopen van software voor het onderwijs. Dat is afgelopen. Hedwig Theunis, die Sumika in 1995 oprichtte, draagt die activiteiten over aan Signpost. “Onze partnerscholen kunnen zo profiteren van onze gestegen aankoopkracht en zullen de beste voorwaarden met de beste service krijgen”, betoogt Arne Vandendriessche, die zaakvoerder van Signpost is naast oprichter Paul Steenbergen. Signpost heeft meer technici op het terrein dan Sumika, dat slechts vijf mensen tewerkstelt.

Software voor het onderwijs is geen goudmijn. Sumika boekte vorig jaar een cashflow van 121.000 euro volgens Trends Business Information. De Leuvenaren hebben ook nog een kleine hardware-activiteit, die niet wordt verkocht. Zaakvoerder Hedwig Theunis, die niet direct bereikbaar was voor dit artikel, behoudt ook Wisa, een groter bedrijf dat de administratie van scholen automatiseert.

80 procent van de Vlaamse scholen

Met de overname zegt Signpost nu 80 procent van de Vlaamse scholen te bedienen met populaire software van Microsoft, Symantec, Adobe en anderen. Signpost België zal door de overname zijn boekjaar kunnen afsluiten met 15 miljoen euro omzet, zegt Vandendriessche. Dat is een verdubbeling. Vandendriessche: “70 procent is organische groei, 30 procent komt van Sumika.” Signpost België maakte vorig jaar 56.000 euro nettowinst.

De scholen behouden ook na de deal alternatieven voor hun softwareaankopen. “Er zijn ongeveer 50 authorized education partners van Microsoft in België. Dus blijven er nu nog 48 over om ons te beconcurreren”, stipt Vandendriessche aan.

Daarnaast verzorgt de groep rond Signpost ook Academic Software, waar studenten goedkoop software kunnen downloaden. Volgens Vandendriessche heeft die meer dan 100.000 gebruikers. De groep doet ook laptopprojecten in het secundair onderwijs en onderhoudt 15.000 computers. Nieuwe activiteiten zijn een Microsoft Azure-cloudaanbod voor scholen en een overeenkomst met HP voor printing in de Belgische scholen.

De Signpost-groep is intussen ook actief geworden in Luxemburg. “Binnenkort breiden we uit naar een ander EU-land, dat ik nog niet kan noemen”, zegt Vandendriessche. “Scholen zijn nu echt in ICT aan het investeren. Wij zitten daar in poleposition”. De Signpost-groep heeft 26 medewerkers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content