Druk van Europa Zo accepteert de Europese Commissie niet langer dat de Europeanen tien keer meer betalen om mobiel te bellen (en driehonderd keer meer om mobiel te surfen) zodra ze een binnengrens zijn overgestoken; vaak blijven ze daarbij zelfs verbonden met éénzelfde telecomgroep.

EU-commissaris Neelie Kroes heeft voorstellen klaar om die maximale roamingtarieven voor telefoneren en voor data nog verder fors te verlagen.

Eerdere ingrepen om de roaming- en terminatietarieven te verlagen kostten de mobiele operatoren al tientallen miljoenen. Mobistar schatte het inkomstenverlies door de maatregelen in het eerste kwartaal op 10,2 procent van zijn bedrijfskasstroom (ebitda). En dat wordt in de toekomst nog erger.

Internetrevolutie Telefoneren via internet, de zogenaamde voice over ip of voip, waaronder ook het door Microsoft overgenomen Skype valt, is courant geworden op het vaste net.

Mobiele operatoren blijven de trend tegenwerken. Dat wordt moeilijker nu mobiel internet steeds goedkoper wordt. Eind 2008 rekende Proximus voor zijn gulste formule 'Mobile Internet 500 MB' nog 25 euro per maand. Vandaag vraagt Mobile Vikings, een operator op het netwerk van Base, 12 euro per maand voor het viervoudige volume. Indien dat abonnement volledig voor bellen via internet zou worden aangewend, zou de kostprijs rond de 2 cent per minuut liggen.

"Het gebruik van voice over ip bij ons is vandaag nog niet significant, maar ik verwacht een spectaculaire stijging", zegt chief operating officer Frank Bekkers van Mobile Vikings. Hij heeft nu ongeveer 37.500 klanten. De groei in de jongste vijf maanden was 50 procent.

Prijsverhoging voor internetbellen Ondertussen ondervond KPN dat mobiel internet de inkomsten uit het sms-verkeer bedreigt. Volgens KPN was een kwart van de 8,1 procent omzetdaling in telecomdiensten in Nederland in het jongste kwartaal te wijten aan het toenemende gebruik van 'apps' op smartphones, die gesprekken en sms'en zouden kannibaliseren, zonder extra op te brengen aan dataverkeer.

KPN kondigde onlangs aan op een investeerdersdag dat wie goedkoper probeert te bellen via voip over het gsm-netwerk, zal moeten bijbetalen.

Een vierde operator Blijft in België ten slotte nog een laatste factor die de winsten van de mobiele operatoren bedreigt: waarschijnlijk neemt de concurrentie nog toe, nu VOO en Telenet zich samen kandidaat hebben gesteld voor de vierde gsm-licentie. Op zijn minst zet dat de relatie tussen Telenet en Mobistar (waarvan Telenet het radionetwerk gebruikt voor zijn gsm-diensten) onder druk.

B.L.

Druk van Europa Zo accepteert de Europese Commissie niet langer dat de Europeanen tien keer meer betalen om mobiel te bellen (en driehonderd keer meer om mobiel te surfen) zodra ze een binnengrens zijn overgestoken; vaak blijven ze daarbij zelfs verbonden met éénzelfde telecomgroep. EU-commissaris Neelie Kroes heeft voorstellen klaar om die maximale roamingtarieven voor telefoneren en voor data nog verder fors te verlagen. Eerdere ingrepen om de roaming- en terminatietarieven te verlagen kostten de mobiele operatoren al tientallen miljoenen. Mobistar schatte het inkomstenverlies door de maatregelen in het eerste kwartaal op 10,2 procent van zijn bedrijfskasstroom (ebitda). En dat wordt in de toekomst nog erger. Internetrevolutie Telefoneren via internet, de zogenaamde voice over ip of voip, waaronder ook het door Microsoft overgenomen Skype valt, is courant geworden op het vaste net. Mobiele operatoren blijven de trend tegenwerken. Dat wordt moeilijker nu mobiel internet steeds goedkoper wordt. Eind 2008 rekende Proximus voor zijn gulste formule 'Mobile Internet 500 MB' nog 25 euro per maand. Vandaag vraagt Mobile Vikings, een operator op het netwerk van Base, 12 euro per maand voor het viervoudige volume. Indien dat abonnement volledig voor bellen via internet zou worden aangewend, zou de kostprijs rond de 2 cent per minuut liggen. "Het gebruik van voice over ip bij ons is vandaag nog niet significant, maar ik verwacht een spectaculaire stijging", zegt chief operating officer Frank Bekkers van Mobile Vikings. Hij heeft nu ongeveer 37.500 klanten. De groei in de jongste vijf maanden was 50 procent. Prijsverhoging voor internetbellen Ondertussen ondervond KPN dat mobiel internet de inkomsten uit het sms-verkeer bedreigt. Volgens KPN was een kwart van de 8,1 procent omzetdaling in telecomdiensten in Nederland in het jongste kwartaal te wijten aan het toenemende gebruik van 'apps' op smartphones, die gesprekken en sms'en zouden kannibaliseren, zonder extra op te brengen aan dataverkeer. KPN kondigde onlangs aan op een investeerdersdag dat wie goedkoper probeert te bellen via voip over het gsm-netwerk, zal moeten bijbetalen. Een vierde operator Blijft in België ten slotte nog een laatste factor die de winsten van de mobiele operatoren bedreigt: waarschijnlijk neemt de concurrentie nog toe, nu VOO en Telenet zich samen kandidaat hebben gesteld voor de vierde gsm-licentie. Op zijn minst zet dat de relatie tussen Telenet en Mobistar (waarvan Telenet het radionetwerk gebruikt voor zijn gsm-diensten) onder druk. B.L.