Twee derde van de Belgische webwinkels waren vorig jaar nog altijd in overtreding met de regels voor elektronische handel, blijkt uit het jaarverslag 2012 van de FOD Economie.

De Algemene Directie Controle en Bemiddeling (ADCB), de vroegere Economische Inspectie, voerde in 2012 opnieuw een algemeen onderzoek inzake e-commerce uit.

Van de 451 gecontroleerde websites, waren er 292 of 64,8 procent in overtreding. Vijftien webwinkels kregen een proces-verbaal, en 289 kregen een pv van waarschuwing.

"Bij de eerste controle bleek 47,45 procent van de websites minstens één van de verplichte identificatiegegevens niet te vermelden", stelt het jaarverslag van de FOD. Het gaat om de vermelding van de naam van de onderneming, het adres, het e-mailadres of het ondernemingsnummer.

Bij de eerste controle bleek ook dat 22,83 procent van de websites de totale prijs niet of onduidelijk vermeldde. In 10,2 procent van de gevallen was het een kwestie van onduidelijkheid over de btw, in 18,2 procent was er onduidelijkheid over de leverings- of verzendingskosten en in 1,13 procent was er onzekerheid over andere vormen van belasting, zoals Recupel.

Toch spreekt de FOD Economie na de cijfers van 2012 van 'een bemoedigend teken', aangezien in 2011 nog 81,3 procent van de webwinkels op de een of andere manier in overtreding was. (Belga/BO)

Twee derde van de Belgische webwinkels waren vorig jaar nog altijd in overtreding met de regels voor elektronische handel, blijkt uit het jaarverslag 2012 van de FOD Economie.De Algemene Directie Controle en Bemiddeling (ADCB), de vroegere Economische Inspectie, voerde in 2012 opnieuw een algemeen onderzoek inzake e-commerce uit. Van de 451 gecontroleerde websites, waren er 292 of 64,8 procent in overtreding. Vijftien webwinkels kregen een proces-verbaal, en 289 kregen een pv van waarschuwing. "Bij de eerste controle bleek 47,45 procent van de websites minstens één van de verplichte identificatiegegevens niet te vermelden", stelt het jaarverslag van de FOD. Het gaat om de vermelding van de naam van de onderneming, het adres, het e-mailadres of het ondernemingsnummer. Bij de eerste controle bleek ook dat 22,83 procent van de websites de totale prijs niet of onduidelijk vermeldde. In 10,2 procent van de gevallen was het een kwestie van onduidelijkheid over de btw, in 18,2 procent was er onduidelijkheid over de leverings- of verzendingskosten en in 1,13 procent was er onzekerheid over andere vormen van belasting, zoals Recupel. Toch spreekt de FOD Economie na de cijfers van 2012 van 'een bemoedigend teken', aangezien in 2011 nog 81,3 procent van de webwinkels op de een of andere manier in overtreding was. (Belga/BO)