"Net zoals met de dotcombubbel tien jaar geleden, hangt er nu opnieuw veel hype in de lucht", zegt de Vlaamse onderzoeker Peter Cauwels in Zurich. "Maar anders dan tien jaar geleden, kunnen we nu de waarde van de socialemediabedrijven perfect in kaart brengen en tot in detail analyseren, en dat is precies wat we doen met onze studies."

Na maandenlang studiewerk is Cauwels formeel in zijn analyse. Facebook is bij een beursgang 15 miljard dollar waard, en met veel goede wil en bij extreme groei maximaal 30 miljard. "Maar dat ligt ver af van de 100 miljard euro die Mark Zuckerberg en co naar voren schuiven," zegt Peter Cauwels.

De kern van zijn analyse is gebaseerd op het te verwachten aantal gebruikers van Facebook. Via een groeimodel (waarbij zelfs rekening wordt gehouden met bijna ongelimiteerde groei) kan het aantal toekomstige gebruikers realistisch worden ingeschat. De onderzoekers in Zurich gaan er van uit dat elke groei ooit zijn plafond bereikt. "Bomen groeien niet tot in de lucht, en ook Facebook kan nooit meer gebruikers hebben dan er bewoners zijn op aarde", besluit Cauwels. (KC)

"Net zoals met de dotcombubbel tien jaar geleden, hangt er nu opnieuw veel hype in de lucht", zegt de Vlaamse onderzoeker Peter Cauwels in Zurich. "Maar anders dan tien jaar geleden, kunnen we nu de waarde van de socialemediabedrijven perfect in kaart brengen en tot in detail analyseren, en dat is precies wat we doen met onze studies." Na maandenlang studiewerk is Cauwels formeel in zijn analyse. Facebook is bij een beursgang 15 miljard dollar waard, en met veel goede wil en bij extreme groei maximaal 30 miljard. "Maar dat ligt ver af van de 100 miljard euro die Mark Zuckerberg en co naar voren schuiven," zegt Peter Cauwels. De kern van zijn analyse is gebaseerd op het te verwachten aantal gebruikers van Facebook. Via een groeimodel (waarbij zelfs rekening wordt gehouden met bijna ongelimiteerde groei) kan het aantal toekomstige gebruikers realistisch worden ingeschat. De onderzoekers in Zurich gaan er van uit dat elke groei ooit zijn plafond bereikt. "Bomen groeien niet tot in de lucht, en ook Facebook kan nooit meer gebruikers hebben dan er bewoners zijn op aarde", besluit Cauwels. (KC)