Het Europees Parlement heeft donderdag het licht op groen gezet voor een verlaging van de maximumtarieven voor roaming. Het begrip 'roaming' staat voor de kosten die een operator zijn klanten aanrekent wanneer die het netwerk van een andere operator gebruikt voor mobiel telefoneren, sms'en of surfen. Door die roamingtarieven bracht een verblijf in het buitenland voor de ongewisse gebruiker vaak een dure verrassing.

Vanaf juli 2012 daalt de prijs voor mobiel bellen tot 0,29 euro, voor sms'jes tot 9 cent en voor dataverkeer tot 0,7 euro.

Om een en ander concreet te maken, berekende de Europese Commissie hoeveel een Belgisch gezin - bestaande uit vier leden - met een smartphone kan besparen op de gsm-factuur tijdens een week vakantie in Frankrijk of Italië. Volgens de berekening wordt die factuur deze zomer 226,5 euro goedkoper dan drie jaar geleden.

Met dat bedrag kan het Belgische gezin vijf keer een wegenkaart consulteren, elke dag een halfuurtje op sociale media aanwezig zijn en dagelijks één foto uploaden en één e-mail versturen.(Belga/BO)

Het Europees Parlement heeft donderdag het licht op groen gezet voor een verlaging van de maximumtarieven voor roaming. Het begrip 'roaming' staat voor de kosten die een operator zijn klanten aanrekent wanneer die het netwerk van een andere operator gebruikt voor mobiel telefoneren, sms'en of surfen. Door die roamingtarieven bracht een verblijf in het buitenland voor de ongewisse gebruiker vaak een dure verrassing.Vanaf juli 2012 daalt de prijs voor mobiel bellen tot 0,29 euro, voor sms'jes tot 9 cent en voor dataverkeer tot 0,7 euro. Om een en ander concreet te maken, berekende de Europese Commissie hoeveel een Belgisch gezin - bestaande uit vier leden - met een smartphone kan besparen op de gsm-factuur tijdens een week vakantie in Frankrijk of Italië. Volgens de berekening wordt die factuur deze zomer 226,5 euro goedkoper dan drie jaar geleden.Met dat bedrag kan het Belgische gezin vijf keer een wegenkaart consulteren, elke dag een halfuurtje op sociale media aanwezig zijn en dagelijks één foto uploaden en één e-mail versturen.(Belga/BO)