De Nederlandse groep Eurofiber neemt B-Telecom over van Infrabel. Daarmee krijgt Eurofiber er 7500 kilometer glasvezel bij.

Eurofiber koopt B-Telecom van Syntigo, de informaticadochter van spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel. B-Telecom heeft 23 werknemers en beheert 7500 kilometer aan glasvezelkabel. De Nederlanders betalen 33 miljoen euro voor het bedrijf. Dat is omgerekend 4400 euro per kilometer.

Voor Eurofiber is het een serieuze versterking. Voor de deal had de groep in Nederland, België en Duitsland 18.000 km glasvezel. Hun omzet in 2014 was 129,2 miljoen met 230 werknemers. Volgens de Kamer van Koophandel werken er daarvan zeven in België.

CEO Laurens van Reijen van LCL, de uitbater van verschillende Belgische datacenters waarin glasvezel van Eurofiber toekomt, is blij met de deal. B-Telecom is een onafhankelijke partij waar veel spelers aankloppen. "Het is positief dat de activa in de markt blijven. Ze hadden ook kunnen beslissen de kabels in de mottenballen te leggen", zegt hij.

Winst op transactie

Er wordt weer fors geïnvesteerd in glasvezel. Eurofiber zelf is in mei voor 875 miljoen euro overgenomen door de Frans-Engelse durfkapitaalverschaffer Antin Infrastructure Partners. De vorige aandeelhouders waren Doughty Hanson en Reggeborgh. Colt Telecom heeft onlangs geïnvesteerd om zijn Europese kernnetwerk klaar te maken voor 100 gigabit per seconde verbindingen.

Syntigo zal ongetwijfeld een boekhoudkundige winst boeken op de transactie. In hun jaarrekening 2014 staan nog amper 23,8 miljoen aan vaste activa op de balans.

De informaticadochter van Infrabel boekte in 2014 een nettoverlies van 8 miljoen na uitzonderlijke waardeverminderingen van meer dan 10 miljoen. Operationeel draaide het bedrijf bijna break-even op een omzet van 78 miljoen.

Syntigo verkocht eerder dit jaar al zijn 50 procent in het Mechelse datacenter AlphaCloud voor 2,6 miljoen en zijn glasvezel langs de sporen in de Antwerpse haven voor 1,75 miljoen euro, telkens aan moederbedrijf Infrabel. Atos heeft de andere 50 procent van AlphaCloud.

De Nederlandse groep Eurofiber neemt B-Telecom over van Infrabel. Daarmee krijgt Eurofiber er 7500 kilometer glasvezel bij.Eurofiber koopt B-Telecom van Syntigo, de informaticadochter van spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel. B-Telecom heeft 23 werknemers en beheert 7500 kilometer aan glasvezelkabel. De Nederlanders betalen 33 miljoen euro voor het bedrijf. Dat is omgerekend 4400 euro per kilometer. Voor Eurofiber is het een serieuze versterking. Voor de deal had de groep in Nederland, België en Duitsland 18.000 km glasvezel. Hun omzet in 2014 was 129,2 miljoen met 230 werknemers. Volgens de Kamer van Koophandel werken er daarvan zeven in België. CEO Laurens van Reijen van LCL, de uitbater van verschillende Belgische datacenters waarin glasvezel van Eurofiber toekomt, is blij met de deal. B-Telecom is een onafhankelijke partij waar veel spelers aankloppen. "Het is positief dat de activa in de markt blijven. Ze hadden ook kunnen beslissen de kabels in de mottenballen te leggen", zegt hij. Er wordt weer fors geïnvesteerd in glasvezel. Eurofiber zelf is in mei voor 875 miljoen euro overgenomen door de Frans-Engelse durfkapitaalverschaffer Antin Infrastructure Partners. De vorige aandeelhouders waren Doughty Hanson en Reggeborgh. Colt Telecom heeft onlangs geïnvesteerd om zijn Europese kernnetwerk klaar te maken voor 100 gigabit per seconde verbindingen. Syntigo zal ongetwijfeld een boekhoudkundige winst boeken op de transactie. In hun jaarrekening 2014 staan nog amper 23,8 miljoen aan vaste activa op de balans. De informaticadochter van Infrabel boekte in 2014 een nettoverlies van 8 miljoen na uitzonderlijke waardeverminderingen van meer dan 10 miljoen. Operationeel draaide het bedrijf bijna break-even op een omzet van 78 miljoen. Syntigo verkocht eerder dit jaar al zijn 50 procent in het Mechelse datacenter AlphaCloud voor 2,6 miljoen en zijn glasvezel langs de sporen in de Antwerpse haven voor 1,75 miljoen euro, telkens aan moederbedrijf Infrabel. Atos heeft de andere 50 procent van AlphaCloud.