De tarieven die de Commissie voorstelt, zijn 4 cent per minuut voor bellen, 1 cent per sms en 0,85 cent per megabyte data. Daarmee verlaagt het tarief voor bellen met 20 procent, voor sms'en met 50 procent en voor dataverkeer met 83 procent.

In kringen van alternatieve operatoren is al protest te horen tegen de voorstellen. Zij kunnen leven met de nieuwe sms-prijs, maar willen de prijs voor bellen zien dalen tot ongeveer 2 tot 2,5 cent per minuut en de prijs per megabyte tot 0,25 of 0,5 cent. Het water is dus nog diep tussen de partijen.

De Commissie komt met maatregelen omdat de opgelegde verlaging van de roamingtarieven nefast is voor de kleine operatoren. De gereguleerde kleinhandelsprijs daalt, maar de gereguleerde groothandelsprijs niet. Als die situatie blijft duren, zal in minstens zes EU-lidstaten een op de vijf operatoren kopje-onder gaan, schat de Europese Commissie. Zij wil dus ook de gereguleerde groothandelsprijs verlagen. Operatoren zijn dan nog altijd vrij met elkaar over lagere prijzen te onderhandelen of totaal andere prijsschema's uit te werken.

Het idee maximale groothandelstarieven per land vast te leggen is verworpen omdat het zou leiden tot zeer complexe tarificaties en soms te lage vergoedingen voor de operatoren.

De tarieven die de Commissie voorstelt, zijn 4 cent per minuut voor bellen, 1 cent per sms en 0,85 cent per megabyte data. Daarmee verlaagt het tarief voor bellen met 20 procent, voor sms'en met 50 procent en voor dataverkeer met 83 procent. In kringen van alternatieve operatoren is al protest te horen tegen de voorstellen. Zij kunnen leven met de nieuwe sms-prijs, maar willen de prijs voor bellen zien dalen tot ongeveer 2 tot 2,5 cent per minuut en de prijs per megabyte tot 0,25 of 0,5 cent. Het water is dus nog diep tussen de partijen. De Commissie komt met maatregelen omdat de opgelegde verlaging van de roamingtarieven nefast is voor de kleine operatoren. De gereguleerde kleinhandelsprijs daalt, maar de gereguleerde groothandelsprijs niet. Als die situatie blijft duren, zal in minstens zes EU-lidstaten een op de vijf operatoren kopje-onder gaan, schat de Europese Commissie. Zij wil dus ook de gereguleerde groothandelsprijs verlagen. Operatoren zijn dan nog altijd vrij met elkaar over lagere prijzen te onderhandelen of totaal andere prijsschema's uit te werken. Het idee maximale groothandelstarieven per land vast te leggen is verworpen omdat het zou leiden tot zeer complexe tarificaties en soms te lage vergoedingen voor de operatoren.