Een computer van Google, AlphaGo, is erin geslaagd om een professionele speler te verslaan met het uiterste complexe bordspel Go. Het aantal mogelijke configuraties op het bord overtreft zelfs het aantal atomen van het universum, zeggen de ontwikkelaars. De doorbraak zit hem in het feit dat de computer in staat was om het spel zichzelf aan te leren.

"Vergeet al de rest. Dit is het belangrijkste nieuwsfeit van dit jaar, want vanaf nu hebben we een systeem dat fenomenaal moeilijke problemen kan oplossen. En computer leert het zelf. De programmeur hoeft bijvoorbeeld niets over het klimaat of een besmettelijk virus te weten", verduidelijkt Vermeersch, die verheugd is over deze doorbraak, waarvan men dacht dat die zeker nog tien jaar op zich zou laten wachten.

Vermeersch schreef in 1965 al een doctoraat over artificiële intelligentie. "Om het even welke denk- en kenactiviteit van de mens kan nagebootst worden door een computer. Ik heb dat al gezegd in 1965. Heel wat mensen hebben me toen gek verklaard."

Vermeersch geeft toe dat er gevaren verbonden zijn met artificiële intelligentie, maar volgens hem kan je dit met morele programmatie ondervangen. Momenteel werkt hij aan een boek, waarin artificiële intelligentie centraal staat. De ideeën die hij lanceerde in '65 krijgen er een hedendaagse invulling.

Z-Talk Goossens bekijkt u vanaf zaterdagochtend 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder:

Een computer van Google, AlphaGo, is erin geslaagd om een professionele speler te verslaan met het uiterste complexe bordspel Go. Het aantal mogelijke configuraties op het bord overtreft zelfs het aantal atomen van het universum, zeggen de ontwikkelaars. De doorbraak zit hem in het feit dat de computer in staat was om het spel zichzelf aan te leren. "Vergeet al de rest. Dit is het belangrijkste nieuwsfeit van dit jaar, want vanaf nu hebben we een systeem dat fenomenaal moeilijke problemen kan oplossen. En computer leert het zelf. De programmeur hoeft bijvoorbeeld niets over het klimaat of een besmettelijk virus te weten", verduidelijkt Vermeersch, die verheugd is over deze doorbraak, waarvan men dacht dat die zeker nog tien jaar op zich zou laten wachten. Vermeersch schreef in 1965 al een doctoraat over artificiële intelligentie. "Om het even welke denk- en kenactiviteit van de mens kan nagebootst worden door een computer. Ik heb dat al gezegd in 1965. Heel wat mensen hebben me toen gek verklaard." Vermeersch geeft toe dat er gevaren verbonden zijn met artificiële intelligentie, maar volgens hem kan je dit met morele programmatie ondervangen. Momenteel werkt hij aan een boek, waarin artificiële intelligentie centraal staat. De ideeën die hij lanceerde in '65 krijgen er een hedendaagse invulling.