Stijn Fockedey

‘Enkel berouw is op zijn plaats voor Apple’

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Apple gedraagt zich gewoonweg niet als de goede corporate citizen, zoals het zich graag voorstelt. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

Hoogmoed dreigt Apple 13 miljard euro te kosten. Na een onderzoek besliste Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager om Apple die miljardenboete op te leggen voor de illegale belastingafspraken die het bedrijf in Ierland heeft gemaakt sinds de jaren negentig. Apple verkreeg er een artificieel lage belastingvoet en liet via een complexe constructie honderden miljarden dollars aan omzet uit andere landen naar Ierland vloeien. In Ierland bereikte de belastingvoet van Apple in 2014 de bodem van 0,005 procent. Volgens de Europese Unie zijn die afspraken verboden overheidssteun. Zowel Apple als Ierland verweren zich fors tegen die interpretatie en er zal beroep tegen de beslissing worden aangetekend. Die juridische veldslag duurt wellicht jaren.

Apple gedraagt zich gewoonweg niet als de goede corporate citizen, zoals het zich graag voorstelt

In zijn reactie op de boete stipte Apple-topman Tim Cook aan dat zijn bedrijf de grootste belastingbetaler is in de Verenigde Staten, in Ierland en in de wereld. Apple wentelt zich nu in een slachtofferrol, maar enkel berouw is op zijn plaats. Het onderzoek van Vestager stootte onder meer op een verslag van een hallucinante vergadering met de Ierse overheid in 1991, waar de belastingadviseur van Apple zelf een bijzonder lage belastingvoet vastlegde. De adviseur had er even voordien even op gewezen dat Apple toch wel een belangrijke werkgever is in Ierland, een niet mis te verstaan dreigement.

Vestager viseert Apple niet uit jaloezie. Het bedrijf gedraagt zich gewoonweg niet als de goede corporate citizen, zoals het zich graag voorstelt. En eigenlijk zou dat niemand mogen verrassen. Ook in de Verenigde Staten heeft Apple al zwaar moeten afdokken: omdat het belastingen op aandelenopties probeerde te ontduiken, omdat het een kartel had gevormd met andere Amerikaanse techbedrijven om de lonen van hun personeel te drukken, en omdat het de prijzen van e-boeken illegaal had verhoogd. Apple blijkt bijzonder hardleers te zijn. Als het zo blijft voortdoen, gaan de boetes steeds hoger worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content