Het Italiaanse, beursgenoteerde Viasat neemt 60 procent in het Brusselse geolocalisatiebedrijf Emixis, zegt Sebastien De Grauwe, de verkoopdirecteur van Emixis. De rest van de aandelen zit bij het management onder leiding van Didier Bennert.

De Brusselse lefgeldverschaffer Sherpa Invest heeft zijn aandeel aan Viasat verkocht. Sherpa Invest kwam in Emixis terecht via een participatie van 2007 in Mobile Token, dat begin 2013 met DataTrak fuseerde tot Emixis.

Met behulp van gps, smartphone-apps en cloudcomputing helpt Emixis koudeketens te controleren, diefstal van brandstof, voertuigen of machines te bestrijden en het werk van technici en thuisverplegers te plannen en op te volgen. Het levert ook diensten aan verzekeraars van voertuigen, die tariferen op basis van gebruik.

Volgens verkoopdirecteur Sebastien De Grauwe boekte Emixis in 2015 een omzet van 5,4 miljoen euro. "We groeien 4 à 5 procent per jaar", zegt hij. Volgens de jaarrekening kromp de toegevoegde waarde in 2015 lichtjes tot 1,3 miljoen, met een forsere daling van de bedrijfswinst tot 380.000 euro. Uit zijn vroegere geschiedenis als Datatrak houdt Emixis een overgedragen verlies van nu nog 9,2 miljoen euro over.

Emixis geeft volgens De Grauwe werk aan ongeveer 25 mensen, van wie er 14 in loondienst zijn. Ruim een derde van de omzet haalt Emixis rechtstreeks, de rest via partners.

Italianen op overnamepad

De overnemende Viasat Group is een ambitieuze partij. De 42 jaar oude, beursgenoteerde onderneming uit Turijn laat zich de derde grootste Europese speler in geolocalisatie noemen en claimt al 2 miljoen apparaatjes geïnstalleerd te hebben. Ze haalde vorig jaar 46 miljoen euro omzet met een nettowinstmarge van 3 procent en een marge van 6,35 procent over eigen vermogen.

Viasat deed sinds 2012 overnames in Spanje, Groot-Brittannië, Roemenië, Polen en nu dus België. Tussendoor begon het zelf in Portugal. "Emixis wordt het bruggenhoofd van de groep in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en een aantal landen in Franstalig Afrika", meldt Emixis in een persbericht.

Het Italiaanse, beursgenoteerde Viasat neemt 60 procent in het Brusselse geolocalisatiebedrijf Emixis, zegt Sebastien De Grauwe, de verkoopdirecteur van Emixis. De rest van de aandelen zit bij het management onder leiding van Didier Bennert.De Brusselse lefgeldverschaffer Sherpa Invest heeft zijn aandeel aan Viasat verkocht. Sherpa Invest kwam in Emixis terecht via een participatie van 2007 in Mobile Token, dat begin 2013 met DataTrak fuseerde tot Emixis. Met behulp van gps, smartphone-apps en cloudcomputing helpt Emixis koudeketens te controleren, diefstal van brandstof, voertuigen of machines te bestrijden en het werk van technici en thuisverplegers te plannen en op te volgen. Het levert ook diensten aan verzekeraars van voertuigen, die tariferen op basis van gebruik. Volgens verkoopdirecteur Sebastien De Grauwe boekte Emixis in 2015 een omzet van 5,4 miljoen euro. "We groeien 4 à 5 procent per jaar", zegt hij. Volgens de jaarrekening kromp de toegevoegde waarde in 2015 lichtjes tot 1,3 miljoen, met een forsere daling van de bedrijfswinst tot 380.000 euro. Uit zijn vroegere geschiedenis als Datatrak houdt Emixis een overgedragen verlies van nu nog 9,2 miljoen euro over. Emixis geeft volgens De Grauwe werk aan ongeveer 25 mensen, van wie er 14 in loondienst zijn. Ruim een derde van de omzet haalt Emixis rechtstreeks, de rest via partners. Italianen op overnamepadDe overnemende Viasat Group is een ambitieuze partij. De 42 jaar oude, beursgenoteerde onderneming uit Turijn laat zich de derde grootste Europese speler in geolocalisatie noemen en claimt al 2 miljoen apparaatjes geïnstalleerd te hebben. Ze haalde vorig jaar 46 miljoen euro omzet met een nettowinstmarge van 3 procent en een marge van 6,35 procent over eigen vermogen. Viasat deed sinds 2012 overnames in Spanje, Groot-Brittannië, Roemenië, Polen en nu dus België. Tussendoor begon het zelf in Portugal. "Emixis wordt het bruggenhoofd van de groep in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en een aantal landen in Franstalig Afrika", meldt Emixis in een persbericht.