Een vrouw eiste 27.000 euro van haar ex-man. Ze beweerde dat ze hem dat bedrag had geleend. Ze kon aantonen dat ze hem het geld had overhandigd. Volgens de vrouw bewezen sms-berichten van haar ex dat de afspraak was dat hij de lening moest terugbetalen. De man betwistte dat. De zaak kwam voor de rechtbank.

Het hof van beroep in Antwerpen volgde het standpunt van de vrouw niet. Volgens de rechter kan een sms niet worden beschouwd als een elektronische handtekening. Iedereen kan met een gsm een sms-bericht sturen in naam van iemand anders.

Er bestaan zelfs mogelijkheden om in te breken in andermans gsm, om het te doen voorkomen dat die eigenaar een sms-bericht heeft verstuurd, aldus de beroepsrechter. Een sms kan volgens dat arrest geen geldig juridisch bewijs leveren. Maar er bestaat ook rechtspraak die het tegendeel stelt. Het is raadzaam bijzonder voorzichtig te zijn met het sturen van sms-berichten.

Jan Roodhooft

Een vrouw eiste 27.000 euro van haar ex-man. Ze beweerde dat ze hem dat bedrag had geleend. Ze kon aantonen dat ze hem het geld had overhandigd. Volgens de vrouw bewezen sms-berichten van haar ex dat de afspraak was dat hij de lening moest terugbetalen. De man betwistte dat. De zaak kwam voor de rechtbank. Het hof van beroep in Antwerpen volgde het standpunt van de vrouw niet. Volgens de rechter kan een sms niet worden beschouwd als een elektronische handtekening. Iedereen kan met een gsm een sms-bericht sturen in naam van iemand anders. Er bestaan zelfs mogelijkheden om in te breken in andermans gsm, om het te doen voorkomen dat die eigenaar een sms-bericht heeft verstuurd, aldus de beroepsrechter. Een sms kan volgens dat arrest geen geldig juridisch bewijs leveren. Maar er bestaat ook rechtspraak die het tegendeel stelt. Het is raadzaam bijzonder voorzichtig te zijn met het sturen van sms-berichten. Jan Roodhooft