Fast50 was de voorbije jaren een Benelux-competitie. "Nu is de tijd rijp om een puur Belgische editie op te richten", zegt Nikolaas Tahon, managing partner bij Deloitte Accountancy. "Belgische bedrijven hebben lang wat afkerig gestaan tegenover snelle groei, omdat ze vreesden die niet de baas te kunnen. Nu is het een kwestie van overleven door de toegenomen concurrentie, in het bijzonder uit het buitenland. Door technologie kunnen bedrijven ook veel sneller marktleider worden. Dat helpt hen meer middelen en talent rondom zich te verzamelen en te blijven innoveren."

"Snel groeien is noodzakelijk en bovendien is het iets dat je kan leren", voegt Duco Sickinghe toe. De ex-CEO van Telenet leidt het Vlaamse durfkapitaalfonds Fortino en komt daardoor veel in contact met groeibedrijven. "In de eerste plaats moet je bij de les blijven en je goed laten adviseren. Bedrijven opereren nu in een flat world. Het voordeel is dat Belgische bedrijven gemakkelijker internationaal opereren, maar omgekeerd kunnen buitenlandse spelers ook gemakkelijker de Belgische markt betreden."

Biedt België nog wel genoeg kansen voor groeibedrijven?

NIKOLAAS TAHON. "België is een zeer goed laboratorium om zaken uit proberen. Er is een sterk en divers weefsel van kmo's en daarnaast is ook de markt van multinationals redelijk goed ontwikkeld. Dat schept fantastische mogelijkheden, maar zeker technologiebedrijven moeten durven uit te breken met die kennis en ervaring die ze hier opdoen."

DUCO SICKINGHE. "De omstandigheden moeten meezitten, maar het is echt wel mogelijk. Kijk naar Marc Coucke. Die is begonnen met een paar shampoos te verkopen. Hij heeft op een zeer verstandige manier een wereldbedrijf gebouwd. De crisis is de crisis, en die is zeer vervelend. Maar zoals Johan Cruijff zei: 'ieder nadeel heb zijn voordeel'. Veel talentvolle jongeren kunnen niet meer de geijkte paden bewandelen. Door de crisis rekruteren grote bedrijven veel minder. Daardoor is de appetijt bij jongeren veel groter geworden. Maar ondernemen moet gemakkelijker zijn. Mijn vrouw heeft een bedrijfje en de boekhouding kost haar een significant deel van de omzet. Dat moet eenvoudiger, zonder dat we de normen versoepelen."

Het uitgebreide interview leest u deze week in Trends Magazine.

De genomineerden

Aan de Fast50-competitie nemen sinds 2009 ook Belgische bedrijven deel. Deloitte liet de Belgische kandidaten aansluiten bij de Nederlandse bedrijven. Deloitte rolt nu een lokale editie uit. De voorwaarden zijn dezelfde gebleven. Elk Belgisch bedrijf dat op zijn minst vijf jaar bestaat en eigen technologie ontwikkelt en commercialiseert, mag zich kandidaat stellen. De kandidaten worden gerangschikt op procentuele omzetgroei van de voorbije vijf jaar. Dat zijn vaak duizelingwekkende percentages. Cmosis, de beste Belgische deelnemer vorig jaar, groeide in die periode met meer dan 4000 procent.

Dit zijn de 50 genomineerden voor deze editie, in alfabetische volgorde:

Adsolut

ARGON Measuring Solutions

Arlenda

Basalte

Belgatech Engineering Services

Biogazelle

Bluevision

Cartagenia NV

Cefaly Technology

Cmosis

Comizzo

Connecting-Expertise

Coretec Engineering

Destiny NV

Eloy Water

Etalentis

EURA NOVA

eWON

Geolys

GeoSea

ICsense

Idealis Consulting

IgnitionOne

I-MOVIX

Intelligent

intoPIX

Intracto Group

iText Group

J4S

KitoZyme

LayerWise

MCS

Medio

Mister Genius

Nomadesk

Numeca International

Odoo

Openminds

OpenWay

Profacts

Progreso

Qissme

Skyline Communications

Softkinetic

Syx Automations

Thinfactory

Ubench International

Unisensor

Voxbone

Waterleau

De laureaat, de winnaars van iedere sector en volledige ranglijst worden bekendgemaakt op een gala-evenement op 22 oktober. Dan worden ook de winnaars van The Rising Star en Most Disruptive Innovator bekendgemaakt, nevencompetities voor bedrijven die nog geen vijf jaar bestaan. Bij de eerste gaat het om het grootste omzetpotentieel, bij de tweede over de meest revolutionaire technologie. Een jury onder leiding van Duco Sickinghe selecteert beide winnaars van die nevencompetities na een korte presentatie door de kandidaten. De shortlist voor de Rising Star wordt vrijdag bekendgemaakt op http://www.fast50.be.

Fast50 was de voorbije jaren een Benelux-competitie. "Nu is de tijd rijp om een puur Belgische editie op te richten", zegt Nikolaas Tahon, managing partner bij Deloitte Accountancy. "Belgische bedrijven hebben lang wat afkerig gestaan tegenover snelle groei, omdat ze vreesden die niet de baas te kunnen. Nu is het een kwestie van overleven door de toegenomen concurrentie, in het bijzonder uit het buitenland. Door technologie kunnen bedrijven ook veel sneller marktleider worden. Dat helpt hen meer middelen en talent rondom zich te verzamelen en te blijven innoveren.""Snel groeien is noodzakelijk en bovendien is het iets dat je kan leren", voegt Duco Sickinghe toe. De ex-CEO van Telenet leidt het Vlaamse durfkapitaalfonds Fortino en komt daardoor veel in contact met groeibedrijven. "In de eerste plaats moet je bij de les blijven en je goed laten adviseren. Bedrijven opereren nu in een flat world. Het voordeel is dat Belgische bedrijven gemakkelijker internationaal opereren, maar omgekeerd kunnen buitenlandse spelers ook gemakkelijker de Belgische markt betreden."Biedt België nog wel genoeg kansen voor groeibedrijven?NIKOLAAS TAHON. "België is een zeer goed laboratorium om zaken uit proberen. Er is een sterk en divers weefsel van kmo's en daarnaast is ook de markt van multinationals redelijk goed ontwikkeld. Dat schept fantastische mogelijkheden, maar zeker technologiebedrijven moeten durven uit te breken met die kennis en ervaring die ze hier opdoen."DUCO SICKINGHE. "De omstandigheden moeten meezitten, maar het is echt wel mogelijk. Kijk naar Marc Coucke. Die is begonnen met een paar shampoos te verkopen. Hij heeft op een zeer verstandige manier een wereldbedrijf gebouwd. De crisis is de crisis, en die is zeer vervelend. Maar zoals Johan Cruijff zei: 'ieder nadeel heb zijn voordeel'. Veel talentvolle jongeren kunnen niet meer de geijkte paden bewandelen. Door de crisis rekruteren grote bedrijven veel minder. Daardoor is de appetijt bij jongeren veel groter geworden. Maar ondernemen moet gemakkelijker zijn. Mijn vrouw heeft een bedrijfje en de boekhouding kost haar een significant deel van de omzet. Dat moet eenvoudiger, zonder dat we de normen versoepelen."Het uitgebreide interview leest u deze week in Trends Magazine.