Het afgelopen boekjaar, tot eind mei 2010, was voor Deloitte België een moeilijk jaar. De omzet daalde met 7 procent tot 295 miljoen euro (tegen 317 miljoen euro een jaar eerder). "De eerste keer in lange jaren dat we met een negatieve trend geconfronteerd werden", geeft CEO Rik Vanpeteghem toe.

Deloitte ving de omzetdaling deels op door mensen te laten vertrekken. Het aantal fulltime-equivalenten lag 5 tot 6 procent lager dan in het boekjaar 2009. Vanpeteghem: "We hebben strikter toegekeken op de prestaties van onze medewerkers, en de teams kritischer doorgelicht. Op die manier zijn we 'leaner and meaner' geworden, terwijl we toch onze beste mensen konden behouden."
In IT-consultancy, een afdeling die onder zware prijsdruk staat, wil Vanpeteghem het businessmodel herbekijken en bepaalde technologieprojecten uitbesteden aan India: "De Amerikaanse vestiging van Deloitte heeft in India een activiteit van 7.000 mensen in technologie-consultancy uitgebouwd, en ze wensen die uit te breiden tot 15.000 mensen tegen 2015. De Amerikanen stellen die operatie open voor Deloitte-firma's uit Europa, en dat aanbod bekijken we momenteel heel ernstig."

Dat ook het kenniswerk verschuift van Europa naar Azië hoeft niet te verbazen, vindt Vanpeteghem: "Veel industriële klanten hebben eerder met succes hun eigen supply chain geoutsourcet, en ze begrijpen dat Deloitte niet blind kan blijven voor die ontwikkeling. Je kunt nu eenmaal niet anders dan vaststellen dat de Indiase universiteiten top-IT'ers afleveren, hoogopgeleide mensen die in niets minderwaardig zijn aan de Belgen die hier afstuderen."

Omdat de activiteiten van Deloitte sinds het eerste kwartaal van het boekjaar 2011 weer groeien en het verloop bovenmatig hoog is, werft Deloitte België sinds kort weer massaal mensen aan. In september zijn er 300 schoolverlaters gestart en er staan nog meer dan 100 vacatures voor senior medewerkers uit. In de komende vijf jaar wil Deloitte België in totaal nog eens 2.500 mensen aanwerven.

Een gedetailleerd bedrijfsprofiel van Deloitte België leest u deze week in Trends.

Het afgelopen boekjaar, tot eind mei 2010, was voor Deloitte België een moeilijk jaar. De omzet daalde met 7 procent tot 295 miljoen euro (tegen 317 miljoen euro een jaar eerder). "De eerste keer in lange jaren dat we met een negatieve trend geconfronteerd werden", geeft CEO Rik Vanpeteghem toe. Deloitte ving de omzetdaling deels op door mensen te laten vertrekken. Het aantal fulltime-equivalenten lag 5 tot 6 procent lager dan in het boekjaar 2009. Vanpeteghem: "We hebben strikter toegekeken op de prestaties van onze medewerkers, en de teams kritischer doorgelicht. Op die manier zijn we 'leaner and meaner' geworden, terwijl we toch onze beste mensen konden behouden." In IT-consultancy, een afdeling die onder zware prijsdruk staat, wil Vanpeteghem het businessmodel herbekijken en bepaalde technologieprojecten uitbesteden aan India: "De Amerikaanse vestiging van Deloitte heeft in India een activiteit van 7.000 mensen in technologie-consultancy uitgebouwd, en ze wensen die uit te breiden tot 15.000 mensen tegen 2015. De Amerikanen stellen die operatie open voor Deloitte-firma's uit Europa, en dat aanbod bekijken we momenteel heel ernstig." Dat ook het kenniswerk verschuift van Europa naar Azië hoeft niet te verbazen, vindt Vanpeteghem: "Veel industriële klanten hebben eerder met succes hun eigen supply chain geoutsourcet, en ze begrijpen dat Deloitte niet blind kan blijven voor die ontwikkeling. Je kunt nu eenmaal niet anders dan vaststellen dat de Indiase universiteiten top-IT'ers afleveren, hoogopgeleide mensen die in niets minderwaardig zijn aan de Belgen die hier afstuderen." Omdat de activiteiten van Deloitte sinds het eerste kwartaal van het boekjaar 2011 weer groeien en het verloop bovenmatig hoog is, werft Deloitte België sinds kort weer massaal mensen aan. In september zijn er 300 schoolverlaters gestart en er staan nog meer dan 100 vacatures voor senior medewerkers uit. In de komende vijf jaar wil Deloitte België in totaal nog eens 2.500 mensen aanwerven. Een gedetailleerd bedrijfsprofiel van Deloitte België leest u deze week in Trends.